Все повече българи инвестират във ваканционен имот

В момента българите са основните купувачи на ваканционни имоти по Южното Черноморие. Така покупката на вакационен имот става приоритет, сочи доклад на инвестиционна компания, пише БТА.

От пандемията насам, 90% от всички купувачи са българи. В първите месеци на 2024 година къщите и апартаментите на Южното Черноморие се продават предимно на наши сънадорници. Останалите 10% от купувачите са от държави като Германия, Полша, Израел, но те не са определящи за пазара на недвиими имоти.

До преди пет години, купувачите, българи, са били на възраст около и над 50 години. Това са клиенти със спестени средства, които решават да ги вложат в недвижим имот на по-ниска цена и с по-малка обвързаност спрямо градския имот. Тази група купувачи е активна и днес, но на пазара уверено излиза и нов профил клиенти, се посочва още в доклада на компанията.

В последните години се налюдава тенденцията млади семейства с малки деца също да търсят инвестиция във ваканционен имот. 

“Факторите за това са няколко - от една страна тези хора имат нужда от удобно, сигурно и добре уредено място, на което да прекарват лятото с децата си, без това да изисква твърде много проучване и предварителна организация. 

Другият фактор е във все по-скъпата алтернатива – цените на хотелските нощувки значително нарастват и това прави покупката на собствен морски дом и финансово обоснована", отбелязват от компанията.

Днес апартамент с 1 спалня в Созопол започва от 75 000 евро, а с 2 спални - от 95 000 евро, като тази стойност достига 130 000 - 140 000 евро за по-функционалните имоти. Къщите в комплекса в Созопол пък стартират на ценови нива от 280 000 евро, показва справка.

Созопол е топ притегателна точна за българите - от гледна точна на лайфстайл, плажове, хотели, ресторанти. Созопол има дългосрочен положителен имидж и  успешно събира в едно култура и богато историческо минало, архитектура и природа, възможности за спорт и забавления, коментират от компанията и допълват, че така Созопол устойчиво остава предпочитана дестинация от широк кръг хора.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?