Къде се купуват най-много морски ваканционни имоти

Най-предпочитаните локации за покупка на ваканционен дом от българите, когато говорим за море, това са районите на север около Каварна, Балчик и Бяла, а също и целият район на Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, Поморие, както и на юг от Бургас (в Черноморец и Созопол).

На фона на отчетеното покачване на цените на ваканционните имоти в България през последните няколко години, в началото на 2024 г. вече се усеща успокоение на пазара.

Това са част от изводите, които могат да се направят на база анализ на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

По данни на Агенцията по вписванията в първото тримесечие на годината има спад на сделките в морските и планински курорти с около 10-15%. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва. А ръстовете в търсенето предоставят отлични условия за продажба на такива имоти.

По данни на консултантската компания най-търсени в момента са студия и двустайни апартаменти. Причината е, че те са по-ликвидни и по-бюджетни като крайна покупна цена. Не липсва интерес и към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям комфорт за по-дълъг престой.

Какво се търси?

Апартаментите, особено в сгради с ниска такса поддръжка, са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици. Надценените имоти остават на пазара по-дълго и сделки често се реализират след преговори за цената.

Купувачите предпочитат имоти на вторичен пазар, които са обзаведени и готови за ползване. Новото строителство в сегмента курортни имоти се продава по-трудно, особено на шпакловка или само до ключ, тъй като за новите собственици e допълнително усилие да ремонтират и обзавеждат от разстояние.

Изчисленията на Bulgarian Properties, които са на база реални сделки сочат, че към момента в повечето курорти апартаментите се продават на средни цени около 800 евро/кв.м. Изключения правят локации като Боровец, Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където сделки се сключват на нива 1200-1400 евро/кв.м.

Макар да се наблюдава известно забавяне на ръста на цените, развитието на пазара на ваканционни имоти продължава, пишат от агенцията в своя анализ.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?