Експерт: Не очаквахме такова поскъпване на имотите тази година

Цените на имотите продължават да растат предвид фактори като икономическата рамка у нас, банковото кредитиране и т.н.

"Тази година имаме ценово покачване, което не очаквахме. В София към момента има реален ръст от 3% на годишна база, какъвто миналата година нямаше."

Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg.

2024 г. започна и се разгръща като една по-добра и по-спокойна година за имотния пазар, на фона на турбуленциите през предишните 4 години, подчерта Стойкова.

Тя обясни, че на практика ръстът на заплатите не е спирал от 2008 г., а в същото време към момента достъпността до жилища на пазара у нас е много по-добра.

„Ние измерваме това като съпоставяме цената на квадратен метър в даден град със средната работна заплата. За София например, на квадрат това е малко над една заплата, ако вземем средното ниво от вече 3000 лв.

Така че, достъпността държи стабилни нива, подкрепена и от банковото финансиране. При лихви от 2,5-2,6%, които почти не се променят – нямаме период в историята назад, при който да е имало толкова благоприятни условия“, обясни Стойкова.

Тя коментира тенденциите при жилищата за отдаване под наем, като заяви, че освен важността на локацията, огромно значение има и цената. Търсят се по-бюджетни варианти, когато имотът се купува с цел дългосрочна инвестиция с по-дълга перспектива, например за осигуряване на наследници, а не само отдаване под наем.

Според експерта по недвижими имоти, инвеститорите в имоти „на зелено“ обикновено не купуват едно жилище, а по няколко апартамента, с които си осигуряват още по-голяма възвръщаемост на инвестицията.

По думите й, в момента продавачите са много по-объркани от купувачите. Те преминават през доста сложен процес, особено с наследствени имоти, с такива, които имат сантиментална стойност или са в друго населено място, върху което нямат поглед. Така продавачите се оказват изправени пред предизвикателството да извървят дълъг път, който понякога продължава година-две.

„Най-важното е преди да обявят имота си за продажба, да направят сравнение на цените, да се доверят на опитен консултант, да подготвят документацията на имота и да са сигурни в съгласието на всички собственици, че са готови да продават.“, посъветва Стойкова.

При излизането на пазара е важно представянето на имота, като има различни техники за подобряване, най-малкото е той да бъде почистен, подреден, което позволява на брокерите да направят качествени снимки и атрактивно представяне, допълни експертът.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?