Има ли риск, ако купим ипотекиран имот

Има имоти, които често първоначално купувачите отбягват или реагират с недоверие, но това е просто социално предубеждение и липса на информираност.

Всъщност този тип имоти са едни от най-изрядни и нещо повече, те са и тези, които понякога позволяват по-интересен коментар на цената. Това е така, защото става дума за ипотекираните имоти, обяснява Александър Гергов от „Антре”.

Ипотекиран имот е такъв, закупен с ипотечен кредит, който собственика погасява ежемесечно. Тъй като през последните години около 70% от имотите в София са закупени по този начин, то е нормално на имотния пазар да се предлагат и такива оферти.

Причините за продажба на ипотекиран имот може да са много, но винаги се намират няколко, които се продават заради финансово затруднение от страна на собственика. Ако причината е именно тази, то би следвало собственика да цели по-бърза сделка. 

Още по-интересно за купувача е, когато собственика вече не може да обслужва ипотеката. Тогава той разполага с около 90 дни за продажбата, преди банката да наложи възбрана и да прехвърли продажбата към частен съдебен изпълнител. И в двата случая - заради краткия срок, с който разполага собственика, напрежението и водещата нужда от обезпечаване на задълженията по кредита, може да направи собственика склонен на по-атрактивна за купувача отстъпка.

Естествено не става въпрос за “извиване” на ръце, което със сигурност няма да сработи. По-скоро за разумно разбиране нуждите на собственика и предложение с коментар според обстоятелствата. Какъв ще е този коментар и дали ще донесе желаната полза, зависи изцяло от ситуацията на собственика. Но при всички положения финансовата нужда и времевите обстоятелства дават предпоставка купувачът и личният му имотен консултант да демонстрират уменията си за водене на преговори.

Ключово е да се знае, че покупката на ипотекиран имот към банка не крие рискове за купувача, дори напротив - имотите с участие на банка са едни от документално най-изрядните.

Процесът по придобиване също предполага всички налични възможности на пазара, а именно чрез:

·  погасяване на кредита с ликвидни средства от страна на новия купувач;

·  ипотечен кредит, тоест учредяване на нова ипотека върху имота на името на новия купувач и заличаване на старата;

·  ипотекиране на друг имот и закупуването на желания;

Единствените спънки при подобни сделки може да са следните:

· голям интерес от пазара заради по-атрактивната цена, което да обезсмисли коментар по-цената и да провокира купувача към бързо вземане на решение;

· имотът да се даде на ЧСИ, което на свой ред да направи публичен търг. Този тип търговете често не са прозрачни и съответно имотите там по-често се придобиват от доверени лица;

· купувачът да отправи прекалено ниска оферта, която да обиди собственика и той да откаже да продължи преговорите;

В заключение покупката на ипотекиран имот е сигурна сделка, която може да се окаже и доста изгодна при правилно стечение на обстоятелствата. Естествено тези сделки са рядкост, но пък се отплащат. Ето защо, когато човек попадне на такъв имот, трябва да обмисли внимателно стратегията си и да я консултира с личния си брокер.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?