Сделките с имоти са с 1/3 повече отпреди covid

Вероятно пазарът на имоти е близо до постковид равновесие, коментира д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономическия университет – Варна и член на Съвета на директорите на „ЕРА България“.

Той бе лектор на бизнес форума "Стандарти на бъдещето в средата ни на живот" - част от проекта на Investor Media Group "Real Estate Business Forums & Awards". Срещата се проведе в хотел Приморец в Бургас на 10 юни.

Презентацията на Мирослав Владимиров бе на тема „Пазарът на недвижими имоти между оптимизма и реализма“.

По думите му в момента вече са налице устойчив брой сделки – с около една трета повече отпреди пандемията, както и лек ръст на цените.

Доходите на домакинствата за 3 години изпреварват ръста на цените на жилищата с 6.1%, съобщи Владимиров.

От неговия анализ на пазара на имоти става ясно, че бум на продажбите е отбелязан през 2021 г., докато цените са се покачвали плавно. През 2022 г. продажбите са намалявали, а цените нараствали. През 2023 г. е постигнато равновесие, което продължава и в момента.

Степента на задлъжнялост на домакинства е изключително ниска. 

Основната причина лихвите ни да са такива ниски е, че са в лева. След еврозоната ипотечните лихви у нас ще зависят от два компонента – равнища на спестяване, вътрешна инфлация и това, което прави ЕЦБ. Едва ли ще има голямо покачване – може би от около 0,5%.

„Не мисля, че самото влизане в еврозоната ще промени по някакъв начин пазара ни на имоти. Никъде в държавите след присъединяване, не се случва нещо драматично“, коментира Владимиров.

През 2023 година цените на жилищата започнаха да изпреварват инфлацията. Добре е да следим дефлираните цени – цени от които е изчистена инфлацията, обясни Владимиров.

„Ако реалните цени растат с повече от 6% на година се счита за надценен, според ЕК и ЕЦБ. От 2013 не сме доближавали прага. Изпускаме факта, че расте и доходът на домакинствата, затова е нормално да има и ръст на жилищните цени“, допълни експертът.

Текст и снимка: meduzata.com

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?