Какви са цените на селските къщи, в близост до морето

Статистиката показва, че през 2023 година 36 987 българи са се преместили от града да живеят на село, докато само 21 675 са мигрирали от селото към града.

Този процес започна по време на covid пандемията и продължава и досега. Млади семейства, дигитални номади, милионери, пенсионери и чужденци са най-новите жители в селата.

Предпочитан район за селски имот е този до морето. Около Бургас например това са Маринка, Твърдица и Димчево, които от вилни зони се превърнаха почти в квартали на града. 

Тъй като там се заселиха много хора, цените на имотите се вдигнаха и квадратният метър върви по 1000 евро средно. Цените са скочили двойно в рамките на последните 5 години.

В селата около Несебър често може да се видят милионери, които бягат от града. Сред заселниците има софиянци и пловдивчани, които работят дистанционно.

В Кошарица парцелите в регулация вървят между 250 и 300 евро на квадрат, а застроената площ  около 2000 евро/кв.м.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

 

Често по селата се продават имоти с Къщата на Шрьодингер.

Що е това обаче?

Както знаем - Котката на Шрьодингер е теоретичен експеримент – в затворена кутия се намира котка, атом, гайгеров брояч, бутилка с отровен газ и механизъм, свързан с брояча. 

Ако атомът се разпадне, гайгеровият брояч регистрира събитието и задейства механизма, който счупва бутилката с отровен газ, който убива котката. 

Ако атомът не се разпадне, котката остава жива. Според квантовата механика, атомът е в суперпозиция на разпаднало и неразпаднало се ядро. Това означава, че и котката е в състояние на суперпозиция - едновременно и жива, и мъртва.

Същото е и с къщата на Шрьодингер. Едновременно я има и я няма. 

Има я в кадастъра и по нотариален акт, няма я реално в парцела – съборена или саморазрушила се.

Къщата на Шрьодингер обаче е една голяма ценност. Купуваш само парцел, а после не ти трябват никакви строителни книжа, никакви проекти /които са една камара – архитектурен, конструктивен, ВиК, електро, вертикална планировка, озеленяване и т.н, и т.н./, никакви строителни разпешения, приемателни комисии, акт 14 и удостоверение за експлоатация.

Просто си вдигаш къща на същото място. Води се ремонт, след което си изкарваш удостоверение за търпимост и ... шапка на тояга.