По-изгодно е да построим или купим готов дом I

 

Придобиването на собствен дом е една от големите мечти на всеки човек, но постоянно стои въпросът, дали е по-изгодно сам да се нагърби с неговия строеж или да си закупи готов. За това и Bloomberg TV Bulgaria попита петима експерти: „По-изгодно е да си построим или закупим готов дом“.

Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers

„Има ясен отговор, въпреки че има много особености. Ако предположим равни други условия, да се построи апартамент е по-изгодно, отколкото да се купи готов. 

Ако не беше така, строителните предприемачи щяха да са фалирали, тъй като разликата в цената е печалбата за предприемача. Зад двете опции обикновено стоят различни участници на пазара, като има единични случаи, в които те се препокриват. Разходът за изграждане на стандартна жилищна кооперация в София на средно или малко над средното ниво може да е в диапазона между 1000-1200 евро на кв. м. За по-висококачествено или бутиково изпълнение цената се качва. 

Тази цифра не включва разходи за довършителни работи, обзавеждане, нито цената на земята, върху която се строи. Цената на земята много зависи от локацията и може да добави още 200 до 500 евро на кв.м. Трябва да се имат предвид и други фактори, характерни за двете разглеждани опции: липсата на подходящи парцели за строителство се оказва все по-труден проблем за решаване, а факторът време също е ключов. 

Покупката на жилище може да отнеме от 1 до няколко месеца, докато процесът по строителство е доста комплексен. За мен тези две опции не са истински алтернативи, тъй като процесът по строителство не е за всеки човек, който иска да притежава жилище. Това е бизнес и като всеки такъв има своите предизвикателства, специфични рискове и тънкости, които се научават в процеса на работа и могат да се окажат трудно преодолимо препятствие за неопитни предприемачи. 

За тези хора, които са решили да строят по-малък проект (като къща), бих препоръчал да си намерят надежден главен изпълнител, който да следи и управлява процеса по строителство и съответно да контролира разходите.“

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?