По-изгодно е да построим или купим готов дом II

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Придобиването на собствен дом е една от големите мечти на всеки човек, но постоянно стои въпросът, дали е по-изгодно сам да се нагърби с неговия строеж или да си закупи готов. За това и Bloomberg TV Bulgaria попита петима експерти: „По-изгодно е да си построим или закупим готов дом“.

Веселина Спасова, отговорен редактор "Real Estate пазари и проекти", Градът Медиа Груп

„Най-простият и лесен отговор на този въпрос е, че по-изгодно за купувача е да се сдобие със собствен терен и да си построи собствено жилище (къща) по собствен проект и желание. 

Ако погледнем въпроса от друга перспектива, виждаме, че е доста комплексен и най-вече зависи от индивидуалните нужди и възможности на всеки клиент. Това, което хората могат да направят, когато вземат такова решение, е да погледнат моментната картина на пазара и кое е по-изгодно за тях от финансова гледна точка. 

Вниманието на купувачите остава върху по-големите жилища, в които сегмент влизат и къщите. Виждаме, че предлагането на първичния пазар (от инвеститор) зависи от ценовия диапазон, към който се е насочил купувачът, и от типа имот, който желае да придобие. 

Финансирането на самата покупка също е от значение сред основните акценти. Дали ще се прибегне към теглене на заем, предвид продължаващата тенденция за достъпност на банковото кредитиране и ниските лихвени нива, или напротив – сделката да бъде финансирана по различни начини. 

Клиентите преди да закупят готово жилище или къща, или да проектират сами своя дом, искат жив контакт, да се докоснат до самите инвеститори, да ги познават добре и да привлекат доверие един към друг. Такъв тип срещи са атрактивни при експо концепциите, когато говорим за изложения, свързани с имотния пазар, дистанцията наистина се скъсява. 

Когато говорим за закупуване на къща, се изисква сериозно проучване на пазара. Къщите са вторият по продажби тип имот на пазара с около 30% сделки, и очакваме актуализиране на тези данни. Според мен, се очаква пазарът да продължи да бъде стабилен, но следим и анализираме данните.“

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?