По-изгодно е да построим или купим готов дом III

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Придобиването на собствен дом е една от големите мечти на всеки човек, но постоянно стои въпросът, дали е по-изгодно сам да се нагърби с неговия строеж или да си закупи готов. За това и Bloomberg TV Bulgaria попита петима експерти: „По-изгодно е да си построим или закупим готов дом“.

Добромир Ганев, бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти"

„Това е сложен въпрос и не може да се отговори еднозначно. Има значение какви са вижданията на самия човек или семейство по този въпрос, защото има хора, за които е важно да направят нещо уникално. Тук въпросът не е само до цена, а до това, че ще живеят в дом, който е построен с материали, суровини и технологии по техните виждания. 

Има и хора, за които това не е толкова важно – това е първото, което трябва да отбележим. Строителният процес е твърде сложен – над 30-40 са длъжностите в строителството, които се обявяват от различни обучителни центрове. За да стартирате такъв процес, ако сте обикновен човек с професия, различна от тези, ще ви е много трудно. Важни са бюджетът и времето, което ще е необходимо да се построи една къща. Като всяко нещо, вариантите си имат предимства и недостатъци. 

Предимствата при строежа на нова къща са, че тя може да бъде уникална, може би когато вложите собствени материали и технологии, ще бъде по-евтина и поддръжката, както и влагането на високи технологии, може да доведе до по-нисък разход за енергия. Недостатъците са, че квалификацията, знанията и опитът, които трябва да имате, за да построите къща, са твърде големи и много време отнема – минимум 12-18 месеца. 

В крайна сметка, това е един стресиращ процес, който трябва да премине през доста етапи и винаги трябва да го имате предвид, когато стартирате подобна идея. Докато при покупката на готова къща, вероятно ще доведе до бърза сделка и по-лесни проверки. Но няма да имате гаранции, а в старото строителство има някои скрити проблеми и ако е по-старо, най-вероятно не са използвани нови технологии.“

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?