По-изгодно е да построим или купим готов дом IV

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Придобиването на собствен дом е една от големите мечти на всеки човек, но постоянно стои въпросът, дали е по-изгодно сам да се нагърби с неговия строеж или да си закупи готов. За това и Bloomberg TV Bulgaria попита петима експерти: „По-изгодно е да си построим или закупим готов дом“.

Александър Бочев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“

„Не бих казал, че има еднозначен отговор на този въпрос. По-скоро трябва да се разглежда всеки конкретен случай поотделно. От изключително голямо значение са предпочитанията на човека, който ще изгражда този дом – дали иска да направи компромиси със старото строителство, имайки предвид, че и архитектурните решения в старото строителство са по-различни от модерното. 

Ако искате да живеете в дом, който да проектирате сами, е по-добре да си закупите парцел и да минете през целия процес на проектиране, строителство и узаконяване на строежа. Така можете да имате мечтания дом. Ако искате и можете да направите компромис, разбира се, може да купите и готова къща, която да реновирате, но винаги трябва да се консултирате със специалист, защото при покупка на подобен тип къщи има доста подводни камъни, които трябва да се опитате да избегнете. 

Ако искате това да се случи в някои от големите градове, там дори и готовите стари къщи са на високи цени и трябва да помислите за баланса между това дали да направите това, което наистина искате, или да се заемете с реновиране, което на пръв поглед ще излезе по-евтино, но накрая, като теглите чертата, може да се окаже и по-скъпо. 

Друг е въпросът, ако искате да купувате ваканционен имот или втори дом. Много хора след пандемията започнаха да търсят подобни къщи около София.“

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?