Експерт: Цените на имотите са надути трикратно

“Цените на имотите в България са надути трикратно, дори четирикратно. Те не съответстват на българските доходи и наеми”, коментира междувременно имотният експерт Красимир Петров по Радио "Фокус“.

Той обяснява, че основната причина за балона е кредитната експанзия. “Ръстът в ипотечното кредитиране съответства на ръста на цените”. “Кредитът обаче се разраства многократно по-бързо спрямо ръста на икономиката. През последните пет години българската икономика расте с 2, 3, 4%, докато ипотечните кредити растат с 10, 15, 20%, а през последната година и до 25%. Когато наливаме 25% ръст в кредита, а строителството на жилища расте с 1-2%, 20-процентен кредитен ръст няма начин да не надуе жилищните цени“, казва той.

И добавя, че зад покупката с кредит не стоят спестявания, и не винаги стои доход, т.е. зад нея няма реална покупателна способност. И ако банковият кредит хипотетично секне утре, броят на сделките ще падне два, три, четири до пет пъти. При движение на лихвите нагоре ще има забавяне и потенциален спад на цените на жилищата, в зависимост от това колко високо ще стигнат те“, пояснява Красимир Петров.

По думите му в последните няколко години купуването на жилище е неизгодно. И алтернативните инвестиции – злато, природни ресурси, нефт, газ под формата на акции, са в пъти по-доходоносни от жилищата, значително по-стабилни и далеч по-перспективни в хоризонт от три-осем години.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?