Украинци купуват апартаменти в Бургас и Поморие

Цените на ваканционните имоти в региона на Бургас тази година са отбелязали ръст от 5-6% и пазарът е балансиран, казват местните брокери.

Купувачите на ваканционни имоти по традиция се насочват основно към Созопол, Несебър, "Слънчев бряг" и Приморско. Немска общност трайно се засели в Ахелой, като инвестициите им са основно в затворените комплекси, каза пред БТА брокерката Стефка Калчева.

Украинските граждани пък се интересуват от покупка на жилища в Бургас заради възможността децата им да посещават училище. По същата причина предпочитан за украинците е и Поморие. Украинският пазар безспорно е фактор в Бургас с дял от около 30% от сделките, казва Калчева. Поморие е притегателен вече и за поляци и немскоговорящи чужденци.

И тук отчитат засилен интерес от страна на български купувачи, които сключват 50% от сделките.

Близостта до морето е сред водещите фактори в ценообразуването в региона, посочи Стефка Калчева. На пешеходно разстояние от плажа цената на имот, например в Созопол между първа и трета линия до морето, е между 85 000 и 100 000 евро, като става дума за напълно обзаведено жилище в затворен комплекс. 

Цени между 65 000 и 75 000 евро са индикатор за неуредени проблеми, например с поддържащата фирма. Средно таксата за двустаен апартамент в затворен комплекс е между 720 и 850 лева годишно, като се определя според квадратурата.

**

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

БЕЗ КОМИСИОН. Тристаен апартамент, акт 15

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо купувачът трябва да има доверен брокер?