Какво трябва да знаем при ремонт на жилището I

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. 

Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? 

От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да застраши нас и нашите съседи.

"По различен начин се случва, когато е ново жилище строено например последните 20 години и когато е старо. Моите любими клиенти са тези, които се съветват с мен и ги консултирам преди да закупят старо жилище. Това е най-доброто, което могат да направят, защото тогава им казвам какви са ограниченията. 

Виждам каква е сградата, а ако не мога да видя и не мога да почукам с чук ги предупреждавам ето тук може да се окаже, че тази стена е носеща. Това можем да го видим обаче впоследствие, след като го купите, сега няма да може да се види, защото никой няма да ти разреши с чука да удряш в нещо, което не си купил, каза той.

И допълни, че при новите сгради вътрешните преградни стени не са носещи с изключение на стоманобетоновите, или т. нар. "шайби". Там няма проблем да се премахне стена, която не е носеща. Докато при старите сгради всички стени са носещи. 

Много от блоковете са панелни, за какво трябва да внимаваме там?

"При панелните сгради нищо не трябва да се пипа. На практика всичките стени са носещи, това са слабо армирани бетонни стени, но това е строителната система. Би могло някакво преустройство да се направи, като под балконите и терасите се премахне под прозореца нещо, но това е задължително да става след намеса на инженер, написване на становище, проект, или каквото и да е. 

Защо? По две причини. Едната е, че все пак и този панел нещо носи и другото е, че това е промяна на фасадата. Когато остъкляваме и когато решаваме, че ще премахнем стената между балкона и стаята, това е било изначално фасадата на сградата", подчерта инж. Гергов.

Той уточни, че при конзолните балкони остъкляването може да навреди, тъй като в някои случаи дълги години са ерозирали под влияние на дъжд и сняг, задължително трябва да се направи допитване с инженер. При покривните тераси задължително трябва да има задължение за строеж, тъй като те са в общите части, а някои от тях са частна собственост.

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Тристаен с отделна кухня, паркомясто

***

3-етажна къща близо до морето

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Как се продава ипотекиран имот?