Цените на имотите луднаха: Все повече са сделките 

Националният статистически институт (НСИ) отчете в края на юни рекорден ръст от 16% в цените на жилищата в България през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период година по-рано.

Цените може и да хвърчат, но това не спира сделките с имоти. 

НСИ отчита 8.7% увеличение в броя на покупко-продажбите на жилища в страната през първото тримесечие на тази година. Отново ръстът е по-голям при сделките с новопостроени жилища (17.9%), докато при тези на стари, т.нар. вторичен пазар, сделките се увеличават с 5.3%.

За сравнение, данните на Агенцията по вписванията показват за периода спад от 1.5% на годишна база, което го прави и седмото тримесечие със спад в сделките с недвижими имоти в страната. АВ обаче отчита на едно покупко-продажби на сгради и тези на поземлени имоти. Статистиката на НСИ е по-релевантна, когато става дума за жилища - отчита данните само за този тип имоти, но излиза със закъснение - в случая данните за първото тримесечие станаха известни в края на второто.

През седмицата Агенцията по вписванията публикува и статистиката за сделките през второто тримесечие (жилища и поземлени имоти). Общо броят на сделките се запазва на нивото от същия период на предишната година, което означава, че дори по техните данни спадът е спрял. 

Картината по градове обаче е доста противоречива. В София има ръст от 11.9%, а в Бургас - от цели 43%. Във Варна ръстът в броя на сделките е минимален - 4.25%, а в Пловдив, Русе и Стара Загора има леки спадове - съответно от 2%, 0.5% и 3.35%.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Тристаен с отделна кухня, паркомясто

***

3-етажна къща близо до морето

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Как се продава ипотекиран имот?