Цените на имотите луднаха: Отскок при новото строителство

Националният статистически институт (НСИ) отчете в края на юни рекорден ръст от 16% в цените на жилищата в България през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период година по-рано.

Сегашният ценови пик минава под знака на новото строителство. 

От третото тримесечие на 2023 г. (от септември) насам ръстът в цените на новите жилища в национален мащаб устойчиво започва да изпреварва този на старите - нещо, което дотогава е отчитано само през отделни тримесечия. 

През януари - март ценовият ръст на новото строителство в национален мащаб достига невижданите 19.3%. При старото строителство също има ръст - 14.1%, но погледнато назад в три поредни тримесечия - между март и декември 2022 г., НСИ е регистрирало и по-високи нива в този сегмент, достигащи до 17.4%.

Основното обяснение за голямото поскъпване на новото строителство традиционно е, че предлагането не успява да отговори на съществуващото търсене. Това е стара мантра, като една от вариациите е, че се разминават и по отношение на качеството. Действително през първото тримесечие на 2024 г. НСИ отчита 15% по-малко жилища, въведени в експлоатация, на годишна база. За цялата страна новопостроените жилища са 3475, при 4427 година по-рано по същото време.

Спад на предлагането има и в областите на трите най-големи български града. За София-град той е от почти 62% до едва 548 жилища. В район на Варна - 41.4% до 394 жилища, а в този на Пловдив - почти 10% до 357 жилища. В трите по-малки града и областите им се наблюдава ръст на завършените домове. 

Номер едно по нови жилища, въведени в експлоатация през януари - март, е Бургас - 597, което е ръст от почти 14% спрямо година по-рано. Голямо увеличение в проценти (близо 70%) има и в Русе, но там става дума за едва 61 нови жилища. В Стара Загора също има нарастване (52%), като новите апартаменти и къщи за тримесечието са 181.

Жилищата, въведени в експлоатация, показват само част от картината на строителната активност - тази, за която вече може да се изповядват сделки. Известно е, че предварителни договори се сключват и цени се договорят и на зелено - на етап започнато строителство и дори - когато пазарът беше още по-гладен - на стадий строително разрешение. 

Предполага се, че част от жилищата, които сега влизат в експлоатация, са купени по-рано - година и половина или две, когато значим спад в започнатото строителство нямаше. Тоест по-вероятно изглежда още на зелено цените да са били високи, след като предприемачите са калкулирали в тях очакванията си за бъдещо покачване на строителната себестойност и за поскъпване на крайния продукт.

Известно е, че след началото на войната в Украйна (от второто тримесечие на 2022 г.) поради дефицити, а и заради нарушените вериги на доставки при пандемията, цените на строителните суровини и материали започнаха да се вдигат и предприемачите отчетоха общо поскъпване с около 35%. После тези цени се успокоиха, но от сектора продължиха да говорят за сходни ръстове в строителната себестойност, този път позовавайки се на поскъпването на труда поради недостиг на хора. 

Факт е и че новото строителство става все по-луксозно и все повече навлиза в райони без изградена публична инфраструктура, което също се отразява върху цената. Така, по информация от сектора, в луксозния сегмент в София се оферират и цени по 10 хил. евро на кв. м.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Тристаен с отделна кухня, паркомясто

***

3-етажна къща близо до морето

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Как се продава ипотекиран имот?