Новото нормално на пазара на недвижимите имоти

Пазарът на недвижими имоти влиза в една по-зряла фаза. 

„Всеки един имот е индивидуален. Той има собствен дух, излъчване, характеристики и всичко останало. Някои имоти са евтини, други са средно скъпи, а трети – скъпи, в зависимост от това кой какво е вложил в направата им. 

Няма как да очаквате, че всички имоти ще са на 1000 или 900 EUR/кв.м. Трябва да има разлика“, казва собственикът на агенция за недвижими имоти Мирослав Язов и дава пример с по-големите световни градове като Токио и Ню Йорк, където разликата между най-евтиния и най-скъпия имот е 9 пъти.

Факторите, които водят до подобна голяма разлика, са няколко. На първо място – всичко е зонирано по квартали. Също така степента на завършеност на имота е различна и съответно струва различно количество пари. 

„Не може да очакваме, че всички ще са еднакви и ще са под един аршин. Няма как да стане. Затова цени от 2000-3000 EUR/кв.м в Пловдив, ще са напълно нормални. Най-важното е да разберете какво стои зад тази цена“, допълва Язов.

Имотите в Ню Йорк са толкова скъпи, защото са един вид произведения на изкуството. „Там са супер горди, че си купува такъв имот. Той е символ на статус, на престиж. Нормално е това да се случва в Пловдив“ е мнението на посредника.

„Пари на пазара има. Кредитите са евтини. На много хора бизнесът им върви. Купувачи има. Нормално е цените да са високи. Имайте предвид, че цените са функция на доходите. Всички тези неща имат икономическа зависимост и логика, която все по-нормална ще стане за пазара. Достъпността е нещото, което трябва да гледате“, допълва анализатора.

Трябва да свикнем с новото нормално. Градът (бел. ред. Пловдив) се развива. „Ние се развиваме. Заплатите се развиват. Нормално е пазарът на недвижими имоти да се развива. Нормално е да имаме вече и много високи цени. Това е нормален процес“, заключава Язов.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

БЕЗ КОМИСИОН. Двустаен апартамент, акт 15

***

Тристаен с отделна кухня, паркомясто

***

3-етажна къща близо до морето

***

Мезонет с морска панорама, акт 15

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Как се продава ипотекиран имот?