Да се напълни Бургас с програмисти е мечта към момента

Валентин Русалийски е по образование е инженер телекомуникации, възпитаник е на ВМЕИ Варна (сега ТУ).

Преминал е самостоятелно преди повече от 20 години от хардуера към софтуера. Специализирал много години в разработката и поддръжката на бизнес софтеур.

Русалийски е един от лекторите на първия подготвителен курс за програмисти /нулево ниво/, организиран от "Софтуерния университет" /СофтУни/, който се провежда в момента в Бургас.

СофтУни започна да подготвя младши IT кадри в началото на 2014 г. Той е основан от Светлин Наков, който е бивш мениджър "Технологично обучение" на "Академията на "Телерик".

Ето какво разказа за обучението Валентин Русалийски пред burgasdream.com:

 

-           Г-н Русалийски, Вие сте лектор на нулевото ниво на Софтуерния университет, което се провежда в Бургас. Какво е специфичното в това обучение по програмиране?

-           Както г-н Наков е доктор на науките, магистър, бакалавър и тези титли не му служат за нищо, така и аз съм инженер телекомуникации, но като IT предприемач, това не ми служи за нищо. Важно е какво човек знае и може и това се получава в Софтуерния университет.

Завършващите директно постъпват като джуниър програмисти и много фирми вече – повече от 100 чакат с нетърпение завършващите.

За съжаление статистиката е такава, че не всички започнали завършват, но това е нормално – трябва да се докажеш, да можеш, за да успееш в този бранш.

В случая в Бургас се случва същото. Ние започнахме с повече от 140 записани, но след първата лекция по математика, и след като стана ясно, че английският език е абсолтно необходим, започнаха да отпадат кандидати. След като мина и втората лекция – „Въведение в програмирането със C#” - в момента сме с 80 курсисти. Аз лично се надявам, че 50 от тях ще стигнат до изпита през януари.  Дай Боже да са повече, дай Боже да покажем, че Бургас може да обърне тенденцията и бургазлии да докажат, че могат.

-           Според статистиката колко от започналите нулево ниво продължават нататък?

-           Нека го кажем по друг начин - от стигналите до приемният изпит.

Вече Ви казах, че от 140, в момента са 80.  От явилите се по-голямата част го вземат. Явно това са хората, които са заложили твърдо, хвърлили са достатъчно усилия. И труд. Истината е, че без ежедневно да се отделят по няколко часа за работа с материалите от курса, за домашните, за упражненията, за подготовка за следващата лекция – няма как да стане.

-           От  тук нататък ще има ли непрекъснато такова нулево ниво в Бурас?

-           Искрено се надявам. До голяма степен това ще зависи и от резултатите на този курс. Ентусиазмът на екипа лектори, Стоян Узунов, Виктор Каракашев и аз,  е важен фактор.  Желанието на младите хора в Бургас е другият фактор.  Желание има. След първата седмица, все още идваха хора да се записват. Някои питаха вече за следващ курс, така че мисля - следващ курс за нулево ниво ще има. Нямаме засега планирани  дати, но съм сигурен, че ще го има.

-           А как виждате една реализация на програмисти в Бургас? Защото в Бургас има глад за програмисти от една страна, но от друга - дали когато градът се напълни с такива специалисти, ще има работа за тях?

-           Да се напълни градът с кадри е нещото, което е мечта към момента. Потенциал има много за работа в Бургас, но фирмите, които в момента имат поделения в Бургас, също и местните фирми имат ориентация да наемат готови хора. Хора, които са на ниво „синиър програмист”, хора, които вече имат известен опит.

-           Какво означава „синиър програмист“?

-           Няма формална дефиниция за „синиър програмист”, но човекът трябва да има поне три години стаж в това направление на програмирането, за което го наемат. Това е човек, който може да работи самостоятелно, да обучава по-млади колеги, на него да може да се разчита за реализация на проектите носещи парите във фирмата. Защото един стажант или един „джуниър програмист” не са в състояние самостоятелно да работят. Те имат тепърва да развиват качества, да учат. Това е занаят и като всеки занаят - „се краде”.

Навремето се е плащало за чиракуването, докато сега очакваме на стажантите да се плаща. Има някаква логика, но все пак трябва да ги има сериозните, опитни програмисти, които да движат работата. Трябва икономически да е издържан този модел.

За съжаление големите фирми – аутсорс компании, които да отворят в Бургас развойни офиси и в тях да се наемат програмисти, които да стигнат през стажант, „джуниър”, „регулър” до „синиър”, все още липсват. 

Развитието на Бургас в тази посока тепърва предстои.

-           Да се върнем към перспективите на сегашните курсисти, които учат нулевото ниво на Софтуерния университет в Бургас. Какъв е техният по-нататъшен път?

-           След завършването на нулевото ниво и полагането на успешен приемен изпит пред курсиста се откриват възможност да продължи на следващото ниво – Fundamentals и то включва основните дисциплини, които са необходими за формирането на един програмист в професионално направление. След това следват специализации. Нивото Fundamentals е само присъствено в София, в Бургас няма. Но пък има възможността за он-лайн обучение, което може да бъде от Бургас и само за изпити, за отделни упражнения да се пътува до София.

Правят се екипни проекти, което е обучение в занаята. Може да има и дистанционна работа по тях, но има елемент, в който е необходимо присъствие на място, защото това са реалните условия, в които ще работят хората.

Он-лайн обучението не е невъзможен вариант. Но ако човекът реши да отиде в София и може да отдели известно време – няколко месеца или година /препоръчително /. Тези, които имат най-добри резултати могат да  получат съдействие от Софтуерния университет  за кредит, с който да могат да преживеят тази една година в София. И след това е сигурно, че ще постъпят на работа и ще си върнат кредита.

Първата година е най-важна от обучението в Софтуерния университет, затова препоръката на г-н  Наков, а и моята е – ако човек усети, че това му се отдава и има сериозно желание да се развива като програмист най-добре е да отдели една година.

-           Следващите обучения в Софтуерния университет какви са?

-           Следващите обучения са свързани със записване на курсове по желание за достигането на общо 130 кредита/стандартния курс е 114/. Истината е, че в края на обучението имаме завършен уеб програмист, човек готов да работи като бързо развиващ се „джуниър програмист”.  Това е моето мнение за успешно дипломиралите се.

-           Може ли да кажем, че Софтуерният университет няма аналог в страната?

-           Софтуерният университет е фирма. Той, слава Богу, не зависи от държавните образователни изисквания и не се съобразява с тях по никакъв начин. Мога да кажа със сигурност, че кадрите, завършили Софтуерния университет са най-търсените на пазара на  труда. Имаме хора, които не изчакват дипломирането си, за да се реализират. Още след Fundamentals започват работа като програмисти.

 

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови