С 20% са намалени разрешителните за улов на калкан

Интервю с изпълнителния директор на Агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев

- Какви мерки ще предприеме ИАРА по контрола на улова на калкан?

- Има въведен нов срок за забрана на улов на калкан, който влезе с регламент на ЕК тази година от 18 януари.

Тази година срокът на забраната е от 1 април до 30 юни или това е около месец увеличение.

- Какво наложи тази промяна?

- Тази промяна е на базата на изследвания на учените в Черно море. По-раншната забрана се наложи поради това, че калканът е започнал малко по-рано да си хвърля хайвера и затова се промениха сроковете.

- Какви марки предприема ИАРА, за да контролира по време на забраната?

- Тази година мерките са засилени. Мога да кажа, че от началото на година досега сме конфискували над половин тон калкан. 

Направените проверките, извършени на цялото Черноморие, са над 470. Иззети са около 6 километра бракониерски мрежи за калкан. Отделно има съставени 8 акта на лица, извършващи нерегламентиран улов на калкан. 

- Има ли промяна в поведението на бракониерите?

- Наблюдението ни е, че тази година бракониерите са се насочили към улов на маломерен калкан. Насоката ни е засилен контрол върху улова на маломерен калкан. Не знам на какво се дължи това, но болшинството конфискуван калкан е точно такъв.  

- Риболовците недоволстват, че част от тях не са получили индивидуални квоти за калкан. Имало допълнителни изисквания. Какви са те?

- Както споменах, във връзка с регламента, който беше приет тази година България е поела ангажимент да намали разрешителните за улов на калкан с около 20 %. И затова критериите бяха завишени. Само за риболовци, които нямат издадени наказателни постановления, актове, нарушения и са си изпълнили квотата за последните две години на 100%. 

- А някакви статистически декларации да сте им искали, за да получат индивидуална квота?

- Точно така. Те са част от документите, които се изискват да бъдат попълнени и предадени. Това беше заложено в заповедта,която беше предложена за обсъждане един месец и нямаше възражения по нея.

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови