Корабът няма право да разтовари улова, ако липсва инспектор

Тодор Ангелов , главен директор в Главна дирекция „Рибарство и контрол“

- Г-н Ангелов, как се осъществява контролът на улова на корабите2 Как пресичате бракониерството в Черно море?

- Имаме споразумение за съвместни действия с Главна дирекция "Гранична полиция.  Споразумението ни помага да сме по-оперативни в борбата с бракониерството, тъй като ни развързва ръцете за по-бързи действия. Дирекцията отдавна работи и с други институции. 

Полицията ни помага, както и БАБХ. Правим съвместни проверки с БАБХ всеки път, когато имаме нужда - в заведения или магазинната мрежа.

- Конкратни резултати от тази работа имате ли?

- Вече има резултат от това сътрудничество с Главна дирекция Гранична полиция, което се изразява в съставени актове и наказателни постановления. От Гранична полиция извършват проверки на море и ако имат съмнения за нерегламентиран риболов или за бракониерски улов, споразумението им дава право веднага след като корабът бъде на брега, те да ни се обадят и ние да извършим проверки с нашите правомощия. Това е много полезно и по отношение на митническите пунктове. 

Наскоро имахме случай на опит нелегално да се изниси калкан през границата.

- Кога беше това и къде?

- През февруари т.г. Нарушителите са направили опит да изнесат 218 кг. калкан за Турция без регламентиран превоз и без посочен произход на рибата. Реагирахме доста бързо, благодарение на това, че от Главна дирекция "Гранична полиция" ни се обадиха.

Случаят е от ГКПП Капитан Петко войвода.

- Турски граждани хващани ли са скоро с лодки в наши води?

- Имате предвид такива, които навлизат в наши териториални води, за да бракониерстват?  Нямаме такива случаи от няколко години. Помните, че имаше много. 

Имаше случаи на турски риболовни кораби засечени в Румъния, но те най-вероятно са минали през международните води, а не пресичайки нашето морско пространство. 

- Някакви по-фрапиращи случаи по нашето Черноморие наскоро имало ли е?

- Винаги съществуват опити за бракониерски улови, за нерегламентиран риболов, за нелегален износ. Опитваме се със всички сили да спрем това нещо. Още повече, че сега забранат ни помага в тази връзка.  През това време, през което калкановите риби се размножават, хвърлят си хайвера и наистина всеки калкан в прясно състояние, който бъде намерен и в магазинна мрежи и при транспорт , нарушителите ще бъдат много сериозно санкционирани. 

- Как действат бракониерите?

- Опитват се по всички начини да минат на черния пазар. Взимат се много сериозни мерки, във връзка с европейски регламенти по отношение на калкана като квотирана риба. 

Корабите, които имат право да улавят калкан са определена група, която минава процедура по одобрение.

- Как стои въпросът с прилова на калкан? Когато се лови друга рила, а по случайност в мрежите попада и калкан?

- Задължително трябва да се върне в морето. В разрешения период – корабите, които имат право да ловят калкан са определена бройка. Всеки има индивидуална квота. 

Ако някой от корабите без квота е хванал калкан, задължително трябва да го пусне във водата. 

Кораб, който си е надвишил индивидуалната квота също подлежи на санкция. Затова, ако е хванал калкан, той трябва да го върне във водата обратно и да остави само онова, което му е до квотата. 

- Как се контролира това?

- При разтоварването. Няма разтоварване на пристанище, което да не е направено в присъствието на наши инспектори. Освен това имаме определени пристанища, на които се разтоварва – регламентирани. 

Рибата се разтоварва на 7 определени пристанища – 3 на север от Стара планина и 4 на юг. 

Всеки кораб, който е уловил калкан, е длъжен два часа преди да влезе в пристанището да се обади в Центъра за наблюдение на риболовните кораби, да съобщи кога ще влезе в пристанището, за да може да се осигури инспектор. При липса на инспектор, корабът няма право да разтовари улова си. В Бургаското звено има 12 инспектора, във Варна са 11, а в Балчик са 10.

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови