Райна Минчева: Имотите в Бургас поскъпнаха с 10%

Продавачите се отдръпнаха от пазара на недвижими имоти, дават под наем

Райна Минчева се занимава с недвижими близо 20 години, била е председател на НСНИ, регионалната структура в Бургас – два мандата по 4 години и в Управителния съвет на структурата един мандат и две години. 

През другото време активно подкрепя колегите си в НСНИ, защото за нея това е много важно, за да може да има повече професионални агенции, които са събрани на едно място и имат опит.

- Как се движат цените на имотите в Бургаска област? Повишават ли се, какви са тенденциите на пазара в тази посока?

- От известно време – повече от година, започна едно леко завишение на цените на недвижимите имоти, което е обусловено от самото търсене на пазара от купувачи. Особено това се засили от момента, в който обявиха нулев процент по лихвените депозити. В България има доста хора, които имат собствен капитал, тези пари бяха на депозити. Вече предпочитат да ги вложат в недвижими имоти, заради доходността, която ще получат. Предпочитат тази сигурност за своите средства. Самите условия в България от повече от година обуславят това да се случвана пазара. 

В тази връзка мога да кажа, че това отдръпна и самите продавачи от пазара на недвижими имоти. Те отново предпочетоха имотите да бъдат отдадени под наем или искат по-високи цени. 

Проблемът на пазара за мен е следният: търсене на имоти, по-слабо предлагане. Купувачите на пазара, които са от повече от година, не могат да преглътнат цените, които са в момента. Много често вече купувачи казват – защо това се получи, миналата година например един двустаен панелен апартамент струваше 30-32 хил евро, а сега за 35-36 хил. евро не можем нищо да намерим. 

Много е неприятно, когато трябва да обясниш на хората, че е трябвало да вземат решение миналата година и че сега цените са с десетина процента по-високи. Това е точно заради това по-усилено търсене на имоти. 

Другото, което обуславя това по-засилено търсене на имоти е банковото кредитиране. В момента банките предлагат доста по-добри лихви по ипотечните си кредити и хора, които смятат да закупят недвижим имот имат някаква сума за самоучастие, предпочитат да изплащат един банков кредит. Това е по-добрият вариант за тях, отколкото да плащат наем на квартира. Това също, което обуслава по-високото търсене.

Много е важно да отбележа, че сделки не стават на всяка цена. Това не значи, че един продавач, на който имотът струва 50 хил. евро, а той иска 55 хил., не значи, че той ги получава. Защото самите купувачи са много наясно колко струва имотът. Също така те ползват професионални консултанти. Заради това самите сделки се случват по-бавно. Ако купувачът харесва даден имот, продавачът очаква да получи завишена цена, заради това, че има публикации в медиите как цените скачат. Самият купувач обаче изчаква, за да се убеди продавачът, че това което иска е непостижимо за пазар в момента и чак тогава сключват сделката. Бързи сделки няма. 

Това, което беше преди 7-8 години го няма, няма и да се върне. 

- Какви имоти в момента се търсят най-много – от градските и от ваканционните?

- Градските имоти в момента са по-предпочитани, въпреки че има интерес от българи от известно време към ваканционни имоти в комплекси, в които няма такса за годишно обслужване или има такъв, но тя е поносима за тях. 

Относно ценовият клас. Малко са купувачите на големи имоти. В момента на пазара са купувачи с бюджет между 35 и 55 хил. евро. Това са хора, които търсят едностайни или двустайни жилища. Малко са хората, които търсят големи имоти, въпреки че такива има. 

Има и доста клиенти, които се ориентират към покупка на имот в строеж, защото строителните фирми в рамките на последните година, година и половина, две, започнаха това строителство, които ние от по-рано очаквахме. Защото хората търсеха ново строителство, но нямаше какво да се предлага. Имаше само вторичен пазар и затова доста строителни фирми започнаха да строят и по комплексите и в центъра.

- Какви са купувачите на имоти – като възрастова група, социален статус, националност? Има ли отдръпване на руските купувачи, има ли други чужденци на пазара?

- Определено има отдръпване на руските купувачи и това не го казвам само от свое име, а и от името на много колеги, които работят изключително с руския пазар. Има отдръпване, но не изцяло. Има и вторичен пазар от такива чужди граждани, които са купили имоти вече в България – на неподходяща локация, на неподходящ етаж. Те продават и купуват друг имот. 

Основната категория клиенти е следните: хора, които ползват банкови кредити и купуват свой първи дом – това са млади хора, млади семейства, с добри стабилни доходи, които могат да си позволят да изплащат един банков кредит. Това са хората, които купуват двустайни апартаменти, първи имот с идеята, че след няколко години ще бъде продаден този имот и купен по-голям. 

Хората, които търсят имоти с цел – вложение на средства, са на средна възраст, събрали някакви пари и просто искат най-доброто за тях. 

Друга група са тези, които искат да помогнат на своите деца – да купят имот, който да остане в тяхна полза след време или да го ползват в момента.

Има и клиенти, които търсят луксозни имоти с цел инвестиция. Но те се съобразяват с това, че купуват имот все пак в България и трудно преглъщат по-високите цени.

 

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови