Най-атрактивни за Бургас са разширенията на Сарафово и Крайморие

Интервю на Ирина Генова с  арх. Веселина Илиева, главен архитект на община Бургас:

- Арх. Илиева, бихте ли ни обяснили какви са перспективите на развитието на Бургас, каква е визията за разрастването на града в близко бъдеще?

- Основните посоки за развитие на градската територия са заложени в Общия устройствен план /ОУП/ на Бургас, който е одобрен през 2011 г. и процедурата по усвояване на нови терени вече е започнала. 

Основните посоки на развитие са – север-юг, по Черноморското крайбрежие. Това са атрактивните зони – разширението на Сарафово и разширението на Крайморие. За територията на квартал Крайморие има влязъл в сила Подробен устройствен план /ПУП/, който към момента постепенно се прилага. Променя се предназначението на земеделски земи за изграждане на самостоятелни обекти на собствениците. Вече са фаст първите издадени разрешения за строеж. Те са в контактната зона, около съществуващото населено място, поради факта, че там има изградена инфраструктура. На интересът се заселва, така че тази територия е една от атрактивните. 

Следващата атрактивна територия и територия, която интензивно се развива е кв. Сарафово и предвиденото му разширение по ОУП в северна посока. В тази територия има действащ план за улична регулация с регламентирана улична мрежа. Съответно с възможности по нея за провеждане на инфраструктурато, която е задължително изискване, още повече, че сме контактни с морския бряг. 

За отделните имоти собствениците са предприели индивидуални действия за изготвяне на ПУП-ове, промяна на предназначението на имотите, тъй като това са земеделски земи, включени в регулационните граници на населеното място и съответно реализират инвестиционните си намерения. 

Територията е атрактивна. Това, което виждаме в инвестиционните проекти, които се внасят – това са изключително жилищни сгради с комфортни жилища за обитаване, за курортни нужди основно. Има апартаментни хотели, заведения за хранене, други развлекателни обекти. Така че тенденцията е територията на Сарафово, предвид и близостта до летището, да се развива изключително като курортна зона и територия. В тази територия инвестиции от страна на собствениците има изградена и сериозна инфраструктурна мрежа, водопровод, канализация. Разбира се всичко това е съобразено със схемата за развитие на територията и с общия проект за инфраструктура, изготвена от община Бургас. 

Южно от кв. Сарафово е другата атрактивна територия. Това е така наречената бивша местност Кьошето или курортна зона Ъгъла, която има изготвен цялостен ПУП в съответствие с ОУП. За съжаление в тази територия имаме жалба на един от собствениците, относно предвижданията и изчакваме приключването на съдебните производства, за да започне прилагането на плана и в тази територия. 

Територията на Ъгъла е пряко обвързана с територията на града през Черноморски солници и изградената вече частично инфраструктура с велоалеята, която осигурява една много приятна пешеходно-велосипедна връзка между двете зони. Ползва се активно от гражданите. Това съживи територията и даде едно ново звучене. 

В директво връзка с изпълнената велоалея и с инвестиционните намерения в местността Ъгъла и подобряване условията за живот и отдих, не на последно място трябва да упоменем и мероприятията, които съгласно договор на МРРБ са свързани с укрепване на свлачище Сарафово. В южната част на свлачището мероприятията ни са приключили. Част от тях е доизграждането на крайбрежната дамба. 

- Кога се очаква да приключи укрепването на свлачището?

- Договорът е в действие. В момента се изготвят техническите проекти за съоръженията и предстои започване вероятно през септември на активни строителни дейности. В момента са изпалнени аварийните дейности по южната част на дамбата и временния път за достъп на техниката. 

Престои окончателното завършване на съоръжението, което на практика от една страна ще осигури защита на брега от вредното въздействие на водите и силната вълна, от друга страна тази дамба ща стане едно много привлекателно място. По естествен път пешеходно и велосипедно, тя ще свърже Приморски парк и парк Езеро с рибарското пристанище на Сарафово и със самия квартал. 

- Кои са другите територии за развитието на Бургас, извън Черноморските?

- В тила на крайбрежната територията са другите зони за развитие, основно за обитаване и за отдих. Това е агломерация Банево-Ветрен-Минерални бани, които вече са квартал на Бургас. Територията е доста атрактивна. Много голяма част от населението вече търси крайградските зони, защото те са по-удобни за достъп, там има повече зеленина, застрояването е по-рехаво, показателите са по-ниски и обитаването е изключително в индивидуални жилищни сгради. 

Разширението на Ветрен и Банево върви с инициатива на собствениците. Има вече изградена инфраструктура с канализация – битова, дъждовна, водопровод, със собствена пречиствателна станция.

Зона Д е другата атрактивна зона за жилищно строителство и обитаване. Тя е последната зона от развитието на големия комплекс Меден рудник. Тя е в директна връзка с горска територия, с добро изложение, с добра локация и комуникация. Достъпът е предвиден от основен път втори клас, който е Бургас-Средец.

Зоната започва да се развива, вече виждаме първите строежи, има изграден хипермаркет.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови