IT-та измислят продукт за определяне на психопрофили

Лидерът е червен, перфекционистът - син, комуникативният - жълт, а устойчивият отборен играч - зелен

Един истински арменец, завършил бургаската математическа гимназия, е сред най-добрите експерти по софтуерно-архитектурни решения. Той ръководи екпи от IT специалисти, които работят по уникални проекти. Един от тях е свързан с личностните психологически профили.

Арам Ховсепян е роден в Ереван, Армения. Годините от 1996 до 2000 прекарва в Бургас, където през 1998 успешно завършва средното си образование в Природо-математическата гимназия „ Н. Обрешков“. 

През 2000 г. се премества да живее и учи в град Льовен, Белгия, където придобива магистърската си степен по Информационни технологии от КУ Льовен. В същият университет защитава докторска степен по Инженерни науки с дисертация в областта на Софтуерната разработка чрез дефиниране на модели. 

Освен експертните познания в областта на горепосочената сфера на тезата си, Арам е експерт по софтуерно-архитектурни решения, сигурност и защита на личните данни. Също така заема длъжност като старши научен сътрудник в IMEC-DistriNet (КУ Льовен) с главен фокус на дейност – оценяване финансовите потенциали на авангардни софтуерни методологии.

Арам е изпълнителен директор на Кодифик, основана през 2011 в Льовен, Белгия. През 2014 фирмата се превръща в международна компания, основавайки свои клон в България. 

Кодифик е специализирана в разработка на ориентирани към клиента софтуерни решения и предоставянето на консултантски услуги в сферата на информационните технологии. 

Реализираните проекти покриват широк спектър от технологии и включват както клиентски решения за планиране ресурсите на компаниите/предприятията (ERP), така и цялостни решения за системи управляващи свързани през интернет устройства (Internet of things). Сред водещите принципи на фирмата при разработката на нейните продукти са сигурността и защитата на данните.

През 2016 Кодифик се класира на първо място в първия кръг на организираното от Министерството на отбраната на България състезание по кибер сигурност. Финалния кръг предстои да се състои. 

Фирмата може да се похвали с експертен екип от професионалисти. „Нашите разработчици са силно мотивирани да прилагат най-модерните технологии и концепции за разработка на софтуер, готови да се впуснат в нови предизвикателства и постоянно да надграждат натрупания опит“, коментира Ховсепян. Целите на екипа съвпадат със стратегическата цел на организацията, като тази симбиоза обуславя фирмения слоган “we code terrific” /ние пишем невероятен код/.

„Един от най-съществените проекти на нашата фирма е в сферата на управлението на човешките ресурси и поставя ударението върху хората, като най-ценен ресурс за развитието на всяка фирма“, разказа Арам. 

Целта на проекта е постоянното оценяването и израстване на екипа, стремейки се по този начин да постигне утопията за всички заети в управлението на човешките ресурси – само-усъвършенстващ се/само-направляващ се екип. 

Проектът се състои от два главни модула. Първият модул е ориентиран към непрекъснатото оценяване и измерване на редица индивидуални и ориентирани спрямо екипа показатели, които могат да включват например личностни психологически профили*. Определя се дали даден член на екипа е изявен лидер по природа (червен), или пък аналитичен перфекционист (син), а може би екстровертна и комуникативна личност (жълт), а защо не дружелюбен и устойчив отборен играч (зелен). Изследванията показват, че доброто познаване на силните и слабите страни позволява на хората да развият ефективни стратегии за комуникация и подпомага тяхната гъвкавост и повишава възможността им адекватно да се адаптират спрямо изискванията на средата, в която се намират.

Вторият модул на системата е активната част, която трансформира дефинираните слабости в цели, които могат да бъдат достигнати чрез различни методи вариращи от “Направи сам” – задания до семинари водени от експерти в дадената област. 

Платформата се използва главно от големи корпоративни клиенти като например банки, телекомуникационни компании и др. 

***

* Произходът на личността - теорията може да бъде проследена обратно до пети век преди новата ера, когато Хипократ идентифицира четири различни енергии, проявени от различни хора. Един от най-широко прилаганите модели на личността за първи път е дефиниран от швейцарския психолог Карл Густав Юнг. Този модел е публикуван в неговия труд от 1921 “Психологични типове” и доразработен в последвали трудове

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови