Румен Желев: Законът за горите изсветли сектора, всичко се вижда онлайн

Кандидатът от листата на ГЕРБ през burgasdream.com за законодателството, лова, сертификацията на горите и за изграждането на горските пътища

ВИЗИТКА

Румен Желев е роден на 7 август 1960 г.  

По професия е инженер – лесовъд.

Румен Желев влезе в Народното събрание през ноември 2014 г. като депутат от ГЕРБ – Бургас, след като Ивелина Василева стана министър на околната среда и водите. 

Преди това е заместник-директор на Държавно ловно стопанство „Граматиково” - от юли 2013 г. Председател на управителния съвет на Югоизточно държавно предприятие - Сливен и директор на Държавно горско стопанство "Царево" (2011 – 2013 г.). Директор на Регионална дирекция по горите - Бургас (2009 – 2011 г.). 

Като депутат от ГЕРБ е член на Комисията по земеделие и храни в парламента и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Кандидат е на народен представител от листата на ГЕРБ във 2 МИР за прарламентарните избори на 16 март.

***

- Г-н Желев, какво отчитате като добре свършена работа като депутат?

- Безспорно това беше промяната на Закона за горите. Осигурихме най-вече превенция, контрол, прозрачност и изсветляване на сектора. Явно законът се справи добре. Твърдя отговорно, че дейността в горите е една от най-прозрачните в страната. Всичко се вижда он лайн. Всеки, с едно влизане в интернет или с обаждане на 112 може да разбере кой сече, къде, колко. Законът за горите е признат като един от законите, носещ най-много практическа полза.

- Недовършен обаче остана Законът за лова и опазването на дивеча. Там докъде стигна миналото Народно събрание?

- Проектозаконът за лова и опазването на дивеча мина на първо четене в зала, а 95% от текстовете му са приети от всички парламентарни групи. Единствено предсрочното прекратяване на мандата на парламента не позволи този закон да стане факт.

- Какво са най-важните промени в този закон?

- Начинът, по който става инициирането на границите на ловностопанските райони. Досега директорите на горското стопанство ги инициираха, а сега това ще става от колективен орган – Съвет по лова или Ловен съвет към ИАГ.

Промените предвиждат узаконяване на лова с пневматични оръжия /въздушни пушки/ и лъкове, като те ще се считат за ловни оръжия.

Спира ловът на кафявата мечка. Ще се отстрелват само екземпляри, за които е доказано, че са причинили щети.

Аз лично имам против това да се разреши груповият лов на сърна, защото това не е цивилизован подход.

Имам и конкретни бележки в детайлите по отношение на сроковете за лов, които трябва да се коригират.

- Докъде стигна сертификацията на горите?

- В Бургаска област има три изцяло сертифицирани горски стопанства – Айтос, Граматиково и Кости. За останалите 10 – всеки момент чакаме да приключи груповата сертификация.

Сертифицирани са и общинските гори на Приморско – 13 хил. хектара.

Когато приключи груповата сертификация, Бургаска област ще бъде първата сертифицирана изцяло по FSC.

- В последните години бяха изградени и много горски пътища и беше направен ремонт на стари. Това също беше една от Вашите каузи.

- Много се направи за горските пътища през последните няколко години. Изградиха се и пътища до граничната бразда, които служат и за дърводобива, и за превантивната дейност срещу пожарите, и за защита на националните интереси.

За 4 години в Странджа са изградени общо 75 км нови пътища, на стойност 11 млн.лв. Направен е основен ремонт на 73 км пътища, за 2 млн. 264 хил.лв. Общо 13 млн. 264 хил.лв. от Фонд Инвестиции. Текущият ремонт не влиза в тази сметка.

Може да видите разликата. За 25 години – нула километра, за 4 години 150 км.

На всеки кубик отсечена и продадена дървесина се заделят 4 лв. за Фонд Инвестиции, от които се правят нови пътища и основен ремонт и се отделя по 1 млн.лв. годишно за залесяване.

Разговора води Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови