Иван Иванов, БРТК: 7 години се боря за ремонт на пътя Слънчев бряг – Бата

Председателят на Бургаската регионална туристическа камара пред burgasdream.com интервю преди туристическия сезон Лято 2017

- Г-н Иванов, прави ли се достатъчно и качествена реклама на България като туристическа дестинация? Разработват ли се нови пазари?

- Разработката на нови пазари трябва да е с реални действия, а не с приказки. Сега по време на Великденските празници 200 хил. българи ще идат в Гърция, Македония и Сърбия.

Защо успя Хърватска? Защото правителството им заедно с японското правителство създадоха национален туристически център за реклама на Хърватска.

Ние ще прави нещо с Китай. Но ние издаваме виза за 6 месеца – как ще успеем?

Трябва да се следи за възвращаемостта на рекламата. Изразходваш 100 хил. евро, но какво ще ти донесат те? Нашата реклама не е конкретна по възрастови групи. Правим просто нещо, но никой неси поставя въпроса за кого.

Няма договореност с пенсионните фондове – не само със страните от ЕС, но и с трети страни. Имаме с Австрия, но това не е принос на Министерството на туризма, а на определени познанства.

- През миналата година имаше голям ръст на туристите у нас, имаше и удължен сезон. Какви са прогнозите за сезон Лято 2017? 

- Поради сложната геополитическа обстановка, Бургаското черноморско крайбрежие се превърна в търсена дестинация. Обстановката тук е спокойна и сигурността е определяща.

Ако през 2016 г. бе постигнат ръст на туристите от 18.6%, то през настоящата година отново се очакват ръстове. Спрямо 2016 г. между 10 и 15%. 

Международните туристически изложения в Берлин, Москва и Киев потвърдиха тази наша прогноза.

- Какво още трябва да направи държавата за туристическия сектор? Да има повече реклама, да се подобри инфраструктурата?

- На първо място трябва да се направи работещ Закон за туризма. 

Вторият момент е инфраструктурата. Не може да излетят и да кацнат на летище Бургас за 2 часа и 50 минути, а автобусът после да ги кара за Слънчев бряг за час и 45 минути. Едва сега се реши въпросът с отчуждаването на земата за този 4-лентов път.

Пътищата по направленията Бургас – Варна, Бургас – КПП Малко Търново също трябва да се оправят. 

Започнал съм работа в туризма през 1969 г. Тогава в Турция беше тъмно, нищо не се виждаше, когато автобусите прекосяваха границата. Сега нашият ГКПП е пълна тъма. Това е безхаберие на самата държава. 

Ако погледнем на 20-30 километра от морето в дълбочина – нищо не сме направили. Например Слънчев бряг – Бата има една отсечка от 600 метра, за която водя война 7 години да се асфалтира. А там между 250 и 500 туристи на вечер пристигат на мероприятието „Българско село“.

- Туристическият бранш непрекъснато се оплаква от проблем с кадрите. Как може да се реши той?

- Трябва да погледнем учебните заведения – да се осъвременят програмите, да има задължителен стаж. Познавам Монтрьо, Сорбоната и други учебни заведения на Европа, а да не говорим какво се прави в Турция. Там НПО има свое средно учебно заведение за подготовка на кадри.

У нас голяма част от учителите са без езикова квалификация. Всичко това създава още един проблем. Теоретически подготвяме кадрите, а те заминават в страните от ЕС и така обезсилваме вложените средства в тяхната квалификация.

Какво направи Испания? Създаде един фонд и след като работят 8 месеца, добрите кадри 4 месеца се квалифицират и преквалифицират. Това създава възможността за задържането им.

Предложил съм го още миналата година, отзвук няма. 

Разговора води Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови