Мишо Жеков: Ще работим за устойчив туризъм и опазване на природата в Странджа

Интервю на Ирина Генова с Мишо Жеков, новият /изпълняващ длъжността/ директор на Природен парк Странджа

- Г-н Жеков, какво е първото, което ще направите при встъпването в тази длъжност – и.д. директор на Природен парк Странджа?

- Започваме да се занимаваме с проекти по трансграничното сътрудничество между България и Турция 2014 – 2020 г. Финансирането е от Европейския съюз за предприсъединителна помощ.

Областта, в която ще работи Природен прак Странджа е опазване на природата и устойчиво развитие на туризма.

- Има ли вече конкретни проекти по това трансгранично сътрудничество?

- По две оси ще се работи. Първата е Околна среда, която е свързана с предотвратяване и управление на последствията от бедствията и повишаване на капацитета на опазване на природата – управление на общите ресурси.

Втората ос, по която ще работим е – устойчив туризъм – развитието на туристически дейности, създаване на мрежа от туристически маршрути. Тук средствата, които трябва да бъдат усвоени от Европейските фондове по твърдата мярка, т.е. инвестиционните проекти са от 250 до 500 хил. евро, а меките, неинвестиционни са от 50 до 120 хил. евро.

- Опазването на Природен парк Странджа в какви аспекти е – от пожари, наводнения, вредители? Сега например има масово съхнене на иглолистните гори в Странджа.

- Уязвими сме по отношение на опазване на горските територии от пожари и това е приоритет както в Държавните горски стопанства, така и в Природен парк Странджа.

Във фокуса на нашето внимание ще са и наводненията – тяхното предотвратяване и управление на последствията.

Предотвратяване на съхненето на иглолистните насаждения е приоритет на Държавните горски стопанства, които се занимават посредством лесовъдски мероприятия.

- По отношение на туризма как виждате общитe трансгранични проекти?

- Велоалеите, които са изградени са постигнали своята добра функция и използването на флората на Странджа в кулинарията ще бъде приоритетно в развитието на туризма. 

Ще бъдат устроени посетителските центрове, които вече са изградени, за да покажем богатата флора, която има Странджа и която на практика се прилага в кулинарното изкуство.

Съседите ни вече имат изградени такива велогрупи, които практикуват такъв вид туризъм и в определени райони на отдих те ползват и услугите на такива посетителски центрове.

Има вече изработен проект по този въпрос и на среща вчера обсъдихме детайлите от страна на Природен парк Странджа – кои туристически маршрути ще предложим. Като тези маршрути са както групови, така и индивидуални. Те се използват и за опознаване на флората и фауната в двете части на Странджа – българската и турската.

- Кои ще бъдат маршрутите в нашата част на Странджа?

- Изградени са веломаршрути Малко Търново – Сливарово – Кости – Качул – Петрова нива – Звездец – Младежко. Сега се проучва маршрут по билото на Синеморец – Света Марина /Сливарово/ и другият е Малко Търново – Света Марина.

Снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови