Община Царево ще има ОУП до края на годината

Георги Лапчев: Стотици милиони са загубите на община Царево

С кмета на община Царево Георги Лапчев разговаряме за бюджета за 2018 г., Общия устройствен план, европейските и социалните проекти, както и капиталовата програма.

Ето какво сподели кметът Лапчев пред meduzata.com:

- Г-н Лапчев, кога община Царево ще има действащ Общ устройствен план?

- Трябва веднъж завинаги да излезем от нашия болен проблем, който се нарича Общ устройствен план.

Община Царево е в парадоксалната ситуация, в която преди 10 години е направен Общ устройствен план, който има срок на действие 10 години. На практика този срок вече е изтекъл, тъй като влязохме в 2018 г. Т.е. – той приключи преди да стартира.

Стотици милиони са загубите на община Царево. Това са огромни инвестиции, които биха се случили, ако имаше действащ Общ устройствен план. 

Често морските кметове биваме обвинявани за това, че искаме всичко да застроим. Не, напротив, ние не желаем да се презастроява и гарантът за това е да има ред и правила. А те се поставят именно с общите устройствени планове. Които казват къде може и къде не може, колко е възможно и как. Никой от нас не иска да унищожи къщичката, в която живее. Хората, които най-много милеят и искат да си опазят природата, специално тук в община Царево, са жителите на община Царево. 

Всеки месец водим разговори с министрите и имаме доста напредък по темата. Аз съм оптимист и вярвам, че община Царево ще има ОУП през 2018 – дали до края или по-рано, вярвам, че ще се случи.

- Какъв е бюджетът на община Царево за 2018 г. и как ще бъде изразходен по различните направления?

- Бюджетът на община Царево за 2018 г. е 16 786 000 лв.  Тенденцията е бюджетът да запазва своята рамка и леко расте. Но това не е за сметка на продажба на общинско имущество, а заради събираемостта на данъците и таксите. Оптимизирахме службите, които се занимават със събираемост и затова можем да си позволим да поддържаме това ниво.

В общи линии средствата от бюджета ще са насочени в задължителните три посоки.

Първата е реализиране на европейските проекти, които се развиват в общината. Втората е социалните проекти, а третата – капиталовата програма. Предвидили сме достатъчно средства, които да дофинансират тези проекти, които смятаме да доразработим.

Но да се върнем на европейските проекти. Очаква се подписване на договори за училищата – вертикална планировка, саниране.

Училището в Царево е последното в общината, което е останало несанирано. През тази година то също трябва да бъде обновено. 

В Ахтопол освен саниране, училището ще има и нова парна инсталация. 

Филиалът на детска градина „Ален Мак“ също ще бъде реконструиран, за да изглежда по същия начин както основната сграда. Ще бъдат обновени и детски площадки.

По европейски проект ще се ремонтира и пътят Царево–Бродилово. 

Имаме проекти, спечелени по Трансгранично сътрудничество, единият от тях вече се изпълнява – това е изграждането на Южния парк. 

За всички проекти – европейски и трансгранични сме заложили дофинансиране, това е реално първият стълб.

- Какви са предвидените социално проекти, или както ги нарекохте - второто направление, по което се отделят средства в Бюджет 2018 г.?

- Второто направление са социалните проекти. В последните няколко години има тенденция да се обръща внимание на всички, които имат нужда от социален патронаж. 

Няма населено място, в което общината да няма такава услуга. Доразвихме я, купихме автомобили, доизградиха се мрежите.

Преоборудвана е млечната кухня, която стана кухня-майка.

Проектът „Независим живот“ приключи миналата година с изграждането на дневен център с медицинско лице и психолог. Сега този проект се надграджа със средства на общината. Услугата ще стигне до всяко една населено място.

- Капиталовата програма е много важна за всяка една община. Какво включва вашата за 2018 г.?

Приоритет в капиталовата програма на община Царево е реконструкцията на площада в центъра. 

Сроковете са съкратени и трябва да се спазват стриктно за завършването му, Царево трябва посрещне летния туристически сезон с нов площад.

Благоустройството на централната градска част на Царево започна, след като през миналата година бяха отпуснати 1 млн. лв. от държавата.

Площадът ще претърпи цялостна промяна, с която ще се промени обликът на града.

Площадът ще бъде на 7 нива. Ще има много светлини, ще бъдат спазени абсолютно всички линии, по които се движат хората. В същото време ще се запази духът на този площад, с тези квадрати, които представлява и в момента. 

Ще има и един нов дух, който, по-скоро, да напомня за елементи от Южна Франция, но с много силен акцент за това, че ние сме в България и това е българско.

С реализирането на проекта за ново центрълно пространство ще се завърши визията с останалите изпълнявани и вече изпълнени проекти за цялостна организация на зелената система и паркови пространства в Царево, превръщайки ги в една архитектурна система.

До тогава ще трябва да бъде готова и втората част на Южния парк, както и велосипедната алея. 

- Какво се предвижда за инфраструктурата на община Царево? Къде ще има ремонти на пътища и улици?

- Ще се асфалтират улици не само в Царево, но и в цялата община. Ще се подмени и остарялото улично осветление с нови LED лампи, както и стари водопроводи.

Очаква се финансиране от половин милион евро за основен ремонт на стария път за Лозенец, ул. „Преображенска“.

Тротоарът, който е в дясната част е нефункционален, тъй като дърветата са прорастнали достатъчно и заемат голяма част от тротоарното пространство. Затова искаме да освободим една зелена ивица, в която да оставим всички тези дървета и да изместим тротоара много по-надясно.

Ще бъде положена нова пътна настилка, както и ще се монтират нови дъждовни шахти.

Предстои подмяна на водопроводи по ул. „Княз Борис“ в кв. „Василико“, ул. „Христо Ботев“. Подземната водопроводна мрежа ще бъде подменена и по една от най-посещаваните улици в стария град „Черковна“. Там ще бъдат изградени и нови тротоари, за да може улицата да бъде още по-приятна за разходки.

Асфалтиране на улици е предвидено не само в Царево, но и в цялата община. Отделени са пари за подмяна на остарялото улично осветление с нови LED лампи.

Разговора води Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови