Бургас е с най-ниски данъци, но предвиждаме рекордни инвестиции

Рекордни инвестиции за образование, инфраструктура и здравеопазване предвижда Бюджет 2018 на община Бургас. Това сподели за meduzata.com кметът на Бургас Димитър Николов.

Макрорамката на Бюджет 2018 е 248 671 410 лв.

***

- Г-н Николов, какви инвестиции предвижда Бюджет 2018 на община Бургас?

- От големите градове Бургас е с най-ниски данъци. 

Въпреки това ние формираме едни много сериозни политики по отношение на инвестиране в инфраструктура, в образование, в здравеопазване.

Тази година отделяме най-много средства за инфраструктура в новите индустриални територии. Именно в нивите, в полето, където в момента няма никаква инфраструктура, за пръв път община Булгас отделя такъв голям обем средства, и аз съм убеден, че през следващите години ефектът ще е много видим и осезаем за Бургас в направление – инвестиране и изграждане на нови индустриални зони и нови мощности

- Изпреварвате ли интереса на инвеститорите или отговаряте на интереса на инвеститорите, с това, което ще вложите в индустриални зони?

- Има един баланс. Успяваме да предвидим интереса и търсенето на инвеститорите към тези нови индустриални територии и там, където има закупени терени и са започнали изработването на ПУП-ове и работни проекти за изграждането на сградите, ние им осигуряваме инфраструктура, за да могат да бъдат достъпни и логистично добре управляеми.

- Къде ще се намира точно новият стадион, който предстои да бъде изграден?

- Новият стадион ще бъде буквално преди жилищен комплекс Меден рудник. Той ще бъде малък, компактен, градски стадион – нищо помпозно и голямо, не повече от 5-6 хиляди седящи места. И в двете периферии на стадиона ще бъдат изградени нови зали. Това се налага, защото в момента на стадион Черноморец, заради споровете с нашия съдружник, там имаме една невъзможност да инвестираме в реконструкцията на тези зали. Те са в много окаяно състояние. Тези спортове, които са ощетени с лошите битови условия, искаме да ги прехвърлим в новия градски стадион.

Въпреки това, ние не се отказваме от нашите амбиции останалите два стадиона да бъдат общински. И чакаме във всеки един момент да започнем преговори за закупуването им или придобиването им. Така, че ние ще гарантираме развитието не само на футбола, но и на всички спортове, които се упражняват на тези стадиони.

Успоредно с това знаете, че инвестираме в нова плувна база, нова голяма градска спортна база – Арена Бургас. Тя ще бъде не само градска, но и национална, защото ще покрива всички международни критерии – не само на лека атлетика, но и на още 45 вида спорт – за провеждане на мащабни международни събития.

- Кога ще започне изграждането на новия стадион?

- Изграждането на новия стадион ще започне когато общинските съветници решат. Аз сега съм длъжен с тези средства да подготвя ситуирането на този терен, работен проект за изграждането му, както и количествено-стойностна сметка колко ще струва изграждането му и тогава Общинският съвет ще вземе решение дзали той да бъде изграден и в какво срокове.

- Тези рекордни инвестиции в образование само за този период ли ще са или ще следвате такава политика?

- Аз мисля, че отваряме една широка възможност от тук нататък да вдигаме все по-високо летвата и през следващата 2019 г. да запазим темпото, въпреки консервативния подход по отношение на приходната част, за да инвестираме в нова образователна инфраструктура.

Бургас е единственият град в страната, който отделя толкова много средства за изграждането на нови училища. Това дава възможност на децата да се обучават в една съвременна обстановка, която дават информационните технологии.

Разговора води Ирина Генова

Снимка: meduzata.com  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови