Ивелина Василева: Въздухът на Бургас трябва да е под непрекъснат контрол

Всички ние – бургазлии, сме страдали и сме изключително чувствителнни към това

Бургаският депутат и председател на Комисията по околна среда и водите към НС Ивелина Василева заяви днес пред журналисти, че ще бъде внесено  парламентарно питане до министъра на околната среда и водите Нено Димов за чистота на въздуха в Бургас. Поводът са десетките сигналите от бургазлии за лоша миризма в града през последните дни.

В питането до министър Димов ще бъде засегнат и още един важен проблем – а именно работното време на зелените и горещите телефони в екоинспекцията. В събота вечерта се оказа, че обявените телефони не отговарят и десетки бургазлии са сигнализирали на 112 за лоша миризма, вместо на обявените от Регионалната инспекция телефони.

***

- Г-жо Василева, за неприятната миризма в Бургас в последните дни има десетки сигнали, а според измервателните уреди всичко е наред. Очевидно има проблем и какво може да се предприеме, за да бъде той решен?

- Проблемът е голям, както да бургазлии, така и за България и в Европа. Точно на тази тема на 5-ти февруари ще бъде проведено едно от най-големите събития по време на българското председателство – един форум с участието на Европейската комисия, на всички институции, за да се обсъдят темите, свързани с чистотата на атмосферния въздух. 

Безспорно това е най-сериозният екологичен проблем, знаете, че той  има пряка връзка с човешкото здраве. Затова не трябва да пестим сили и възможности, за да се преборваме с това. 

Мисля, че това, което се случва в Бургас, трябва да бъде предмет на непрекъснат контрол от страна на контролните органи. Надявам се да има засилване на контрола и от страна на РИОСВ, и на РЗИ, защото въздействието на въздуха има пряко отношение към човешкото здраве. 

Безспорно обществото трябва да изисква от страна на промишлените предприятия, а и те трябва да осъзнаят, необходимостта от това да има усилия за социална отговорност и да не се допуска превишение на нормите. 

Като представители на Бургаски регион, ние народните представители от ГЕРБ, ще използваме възможностите на парламентарния контрол и ще отправим запитване към министъра на МОСВ за всички мерки и действия, които са предприети за осъществяване на контрол и недопускане на замърсяване на въздуха.

- Но въпреки силната миризма, показателите на замърсителите, които се следят е в норма. Къде се губи връзката? Ясно е, че тук не става дума за фините прахови частици, които са в превишение в Долно Езерово?

- Фините прахови частици са сериозен проблем, знаете, че има наказателна процедура за това. Има превишение в Бургас и още 27 населени места. Те са с ясен източник – битово отопление и транспорт. Що се отася за миризмите и другите видове замърсители, може да се заложи по-стриктно изискване в подзаконовата нормативна уредба, в наредбата, която да определя нивата, които трябва да бъдат съблюдавани като норма и да не се допуска превишаването им. Европейското законодателство слага рамката, дава допустимите норми средноденонощни и средногодишни за някои замърсители, но това може да бъде детайлизирано на национално равнище, специално в градове, където има развита промишленост и индустриални производства. Всички ние – бургазлии, сме страдали и сме изключително чувствителнни към това. Русе е сходен случай. Трябва строг контрол, недопусканен на замърсяване, налагане на санкции и непрекъснато следене и на други показатели, освен тези, които са заложени в рамката.

- А възможно ли е замърсяването на въздуха да се дължи на някакво друго химично съединение, които изобщо не се следи? И възможно ли е замърсителят да е някой различен от Лукойл Нефтохим?

- Разбира се, че е възможно, затова казвам, че контролът трябва да е непрекъснат – и с мониторингови станции, и с проверка на самия технологичен процес – суровините, които се залагат, възможните емисии, които могат да генерират и респективно съблюдаване на ширак кръг възможни замърсители. 

В това число не само тези, които са изрично заложени като рамка в Европейското законодателство, но и други типове замърсители – например органични, които не са толкова детайлно разписани и биха могли да бъдат в националната подзаконова нормативна уредба да бъдат детайлизирани

Разговора води Ирина Генова

Снимка: meduzata.com  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови