Флора Бургас 2018: Професионалисти правят демонстрации и уъркшопи на сцена на открито 

С Мирослава Аргирова, управител на експоцентър „Флора“ разгорваря Ирина ГЕНОВА

- Г-жо Аргирова, каква е темата на предстоящото издание на международната изложба на цветя „Флора Бургас“?

- Най-цветното и пролетно събитие в града – „Флора Бургас“ 2018 ще се проведе от 28 април до 7 май. В изработването на изложбените зони ще се включат десетки професионалисти и любители, а темата на изложението тази година е "С поглед в бъдещето".

Темата и идеята на цветното изложение бе вдъхновение и за млади творци на визуалното изкуство. Специално за "Флора Бургас'2018" студенти от Национална художествена академия нарисуваха модели за плакати, посветени на събитието. Стилната разработката на студентката Ивона Пейчева е избрана да стане част от рекламата на изложението.

- Какви участници ще има тази година, колко на брой, от какви сфери? Знаем, че не само производители на цветя и декоративни растения са изложителите.

- Така е. Тази година броят на участниците е над 90. Това са различни фирми, асоциации и сдружения. Традиционно, освен производители и вносители на цветя и цветни продукти, участват фирми, свързани със строителството, които предлагат различни интересни паркови решения. 

В изложението участват фирми, които предлагат градинска техникал Богато са представени и местните пчелари и разбира се винаги една част от изложението е за арт произведения.

Сред участниците са - Лесотехническият университет в София, Асоциация на флористите в България, Асоциация на производителите на декоративни растения, няколко разсадника и големи производители на растения, майстор на мебели от корени, цветни борси и градински център в България, създаден от английски гражданин.

- Т.е. посетителите на „Флора Бургас“ 2018 могат да намерят в експоцентъра всичко, свързано с цветята, парковете и градините, както и тяхната поддържка. Как ще бъдат разположени участниците в залите и на откритите площи?

- Самите зали на експоцентър „Флора“ се превръщат в своеобразни изложбени кътове. Вътре се позиционират изложбени площи, които всички професионалисти – ландшафтни архитекти, флористи, производителите на цветя и вносителите, изработват своите цветни арт инсталации, аранжировки от цветя. По този начин те показват най-новите тенденции в бранша.

Около самия експоцентър пък са разположени търговските щандове, където посетителите ща могат да закупят цветя, да получат професионални съвети директно от производителите за поддръжка на своите градини, на стайните си растения. Всеки може да отнесе по частичка красота от изложението.

Парковата мебел, бетонови изделия и градинската техника са също във външните площи. Изложителите оформят едни малки идеи за парково строителство.

В кръглата зала и тази година ще работят от Асоциация на флористите в България. Това са група професионалисти, които често наричат „феи на цветята“ и тяхната арт инсталация и техния прочит на темата "С поглед в бъдещето" е едно от най-чаканите неща и това ще бъде една от изненадите на изложението.

Програмата ни е все още в работен вариант, но мисля, че ще се включат и в уъркшопи. За тях е удоволствие да участват в такъв вид изложби, тъй като има и в други градове, в които се случват подобни събития, но може би тук се запази характерът на изложбата. Има го представянето на арт инсталации, такова каквото го има по света.

Темата на изложението тази година - "С поглед в бъдещето" се оказа вдъхновение както за ученици от Професионална гимназия за строителство, архитектура и геодезия - Бургас, така и за студенти от Лесотехническия университет в София. 

Студентите са имали вътрешен конкурс помежду си, като резултатът е, че ще участват във Флора Бургас 2018 със специална арт инсталация от цветя.

Това е още едно доказателство, че изложения от този тип събират професионалисти от тази област и способстват за развитието на много професии, свързани с цветята.

Освен със специално изработена арт инсталация за изложението, университетът ще се представи и с информационен щанд.

- През миналата година на изложението имаше много атрактивни демонстрации на открито – изкуството за подреждане на цветя – икебана, как се приготвя растение, за да бъде отгледано като бонсай. Тази година предвиждат ли се такива демонстрации?

- Бонсаят е любимата демострация на всичси посетители откакто идва един много голям професионалист в тази област – Трифон Трифонов. И тази година той ще участва. Още в първите два дни на изложението 28 и 29 април ще направи демострации.

Г-н Трифонов е наистина огромен професионалист в създаването и отглеждането на бонсай. Неговите демонстрации са много атрактивни и привличат все повече посетители.

Във всеки един от дните ще има демонстрации и презентации по грънчарство, малка работилница по флористика.

Тази година ще обърнем внимание повече и на научно-презентационната част. Поканили сме да ни гостува Сдружение за опазване Една Природа, което е изработило един проект - "Дивите орхидеи на Странджа". Не знам дали широката поблика е запозната, но Странджа е богата на орхидеи. В проекта те са класифицирани и събрани и тази презентация също ще обогати изложението „Флора Бургас“ 2018.

Друга демонстрация, която ще се прави тази година за пръв път е на Общинско предприятие "Чистота Еко". В часовете от 10.00 до 13.00 часа на 28-ми и 29-ти април, служители на предприятието ще направят няколко демонстрации по производство и употреба на компост. 

На място посетителите ще могат да участват в засаждането на луковички в компост, което ще е особено занимателно за децата. Така ще могат да се видят и ползите от употребата на такъв вид материал.

В крайна сметка темата на изложението тази година е "С поглед в бъдещето", затова сме заложили на тази ековълна.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови