Хотелите в Бургас са пълни преди сезона заради нискотарифните полети

Интервю с кмета на община Бургас Димитър Николов

Нискотарифните полети до Бургас са увеличили туристопотока в Бургас при това още преди сезонът да е започнал. 

Ето какво съобщи днес кметът Димитър Николов:

- Г-н Николов, какъв е ефектът от нискотарифните полети, които започнаха да се извършват от края на март .т.г?

- Проведох разговор с представител на нискотарифната компания, която в последните дни извършва полети до Бургас. Според него средно запълняемостта на полетите до Бургас е около 90%, което надхвърля първоначалните прогнози. Дано това да се запази и през следващите периоди. 

Надявам се, че със затоплянето  на времето този интерес ще се увеличи. Успоредно с това попитахме кои места в Бургас се посещават. Най-голям интерес има към остров Св. Анастасия. За съжаление първите дни на полетите съвпадаше с лошите метеорологични условия – мъгли и липса на плаваемост до острова. 

Тези дни обаче корабчето работи и е почти на 100% пълно.

Най-много са туристите от държавите: Полша, Израел, Литва, Латвия, Естония, Холандия. Най-високият процент е от Полша. Увеличеният брой на туристите се отразява положително и на местата за настаняване в община Бургас.

Направихме сравнение със запълняемостта на бургаски хотели от различни категории в последните 15 дни в сравнение със същите периоди през  последните две години. Проучихме двуздездни, тризвездни, четиризвездни  и апарт хотели, включително и апартаменти от приложенията за резервация. Нарастването на нощувките е от 30 до 80%, средно - 50%.

Това потвърждава нашите първоначални прогнози.

- Самата авиокомпания изненадана ли е от интереса?

- Самата авиокомпания, както и летището в Бургас изразиха голямо удовлетворение, че въпреки ранните полети и липсата на стартирал туристически сезон в Бургас запълняемостта на седалките е 85% - 92%. До Краков е почти на 100% полетът пълен.

Но, нека да мине един по-голям период и да направим по-сериозна справка с повече детайли.

- Мислите ли за допълнителни събития и прояви в Бургас, например фестивали, конференции, които да привличат туристите от нискотарифните полети?

- Именно този подробен анализ ще ни даде отговор на въпроса какъв тип събития, прояви – фестове, музикални или културни събития ще се случат и къде. Трябва да съберем повече информация – какво се търси, къде се посещава най-много. Надявам се след няколко месеца да бъда по-изчерпателен.

- Очаквате ли другите общини от Бургаска област да се включат във фонда за субсидиране на полетите, за да не пада цялата тежест върху Бургас?

- Няколко пъти съм търсил съдействие от кметовете на Несебър, Поморие и Созопол. Предложих им да обединим усилията си, но още нямам отговор. Нашата ръка е протегната.

Текст и снимка: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови