Престои най-мащабният ВиК проект за Бургаска област, стойността му е 350 млн.лв. /видео/

Интервю с Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите

- Г-жо Василева, предстои един невиждан по мащабите си ВиК проект в Бургаска област. Бихте ли ни разказали за неговия обхват и параметри?

- По проекта могат да кандидатстват ВиК операторите, които покриват територията на една област. 14 ВиК оператори в цялата страна ще кандидастват за разпределение на сумата от 1,300 млрд. лева.

Мащабният проект за Бургаска област ще е на стойност над 350 млн. лева, в което ще са включени изграждането на съоръжения и усъвършенстване на системата за водоснабдяване и канализация на 8 общини – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Царево, Карнобат и Айтос. Това е най-големият и сложен проект от всички 14 региона, имащи право да кандидатстват по програмата. Той е и единственият, който ще бъде оценяван директно от Европейската комисия.

- На какъв етап е проектът? Какво е направено до момента?

- Още от миналата година се подготвят регионалните прединвестиционни проучвания за областта, с което ВиК Бургас да кандидатства по ОП „Околна среда”. 

Те са възложени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта е да се направи пълна картина на територията на областта, да се идентифицират нуждите и да се уточни кои са най-приоритетни. За ВиК-Бургас регионалните прединвестиционни проучвания са на финалната фаза. Това наистина е много сложен процес, защото включва и инженерна работа, и финансово-икономически анализи – какъв ще бъде процентът на възвращаемост, респективно участието на бенефициента.

На настоящия етап всички типове регионални прединвестиционни проучвания показват, че това което е подготвено в Бургас е с най-голям бюджет. Той е 350 млн.лв. и по смисъла на регламента, когато стойността на проекта е над 100 млн. евро, подлежи на оценка от Европейската комисия.

Така че се очаква Министерството на околната среда и водите да обяви покана за проектни предложения, след което в рамките на един, най-много на два месеца, ВиК-Бургас зда престваи проектното предложение, което след преглед на национално ниво да отида на оценка на Европейската комисия.

Имайки предвид, че тази подготовка се наблюдава от Джаспърс и от ЕК, т.е. в чисто технически плат те са запознати с всяка една от стъпките от проекта, очакваме наистина бързо процедиране, за да могат да стартират дейности по възлагането и респективно изпълнението. В момента се подготвят вече идейните проекти.

Бургаска област е една от областите с най-голяма площ на територията, с най-голям брой населени места от категорията с над 10 000 жители, където са необходими инвестиции. Наистина много усилено се работи по проекта.

Може би това, което интересува гражданите от по-малките населени места, защото проектите по Оперативна програма Околна среда, касаят само селища с над 10 000 еквивалент жители, в края на април министър Нанков оповести подготовката от страна на МРРБ на фонд, който ще бъде формиран за малките населени места. Фондът се очаква да започне да действа в началото на следващата година. Очаква се той да бъде 50-55 млн.лв. и ще бъде насочен за малките населени места за водоснабдителни мрежи, канализация там, където е необходимо, за изграждане на пречиствателни съоръжения. По този начин наистина ще се покрият приоритетите на територията на страната.

- Какво реално се включва като дейности в този мащабен проект?

- Подмяна на магистрални водопроводи, монтиране на колектори, на пречиствателни съоръжения за отвеждане на отпадните води, доизграждане на канализационни мрежи. Това са дейностите, които могат да бъдат финансирани по Оперативната програма. 

Един пример ще Ви дам.

Знаете, че община Карнобат не получи финансиране в предходния програмен период поради липса на достатъчна готовност сега ще имат възможност да получат финансиране от ВиК Бургас, за да стартират проекта за пречиствателна станция.

Така че това е много важен проект. Работи са по новия механизам, следвайки икономическата логика на процеса. ВиК операторите са тези, които експлоатират съоръженията и респективно получават таксите от предоставяната услуга, така че те ще бъдат бенефициентите, разбира се във взаимодействие с общините.

Очаква се общините да се включат в екипите за управление на проекта.

Наистина това е много мащабен проект, но имайки предвид административния капацитет в района, мисля че ще бъде успешен.

Това е т.нар. въпрос на анализ „разходи-ползи“, финансовите изчисления, които се правят – не мога да дам датейли, защото не са приключили още.

Текст, снимка и видео: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови