Коритарова: Седейки на дивана вкъщи, поръчвате електронна услуга от кадастъра

Разговора води Ирина ГЕНОВА

Инж. Виолета Коритарова е изпълнителен директор на АГКК /Агенцията по геодезия, картография и кадастър/ от 20 юни 2018 г.

Виолета Коритарова е експерт с опит в областта на геодезията и геоинформационните системи, инвестиционното планиране, поземлените имоти и регистри. 

Тя е дългогодишен служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като преди това е работила в Министерството на земеделието и горите и в Министерството на образованието и науката.

Коритарова е магистър по Геодезия, фотограметрия и картография от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Има редица професионални квалификации в Нидерландия, Австрия и Германия.

Най-важна задача в работата на Виолета Коритарова ще бъде подобряване на обслужването на клиентите на агенцията, за да може опашките в офисите да намалеят значително.

***

- Г-жо Коритарова, има ли връзка между Агенцията по кадастър и институциите, които имат нужда от данните й?

- Предстои да се осъществи връзката на кадастъра с всички други географски информационни системи, които могат да приемат данни от нас. 

Това го правим със Столична община, НАГ. Трябва да се регламентира начинът на достъп до нашите системи, условията и правилата за използване на кадастралната информация. 

Но всички наши електронни услуги се предоставят електронно както през портала на агенцията, така и от общините и областните служби по земеделие, а именно това са упълномощени по закон лица.

С нарасналото покритие на кадастралната карта на територията на страната се увеличиха много нашите потребители. Агенцията има само 28 офиса в България и това затруднява предоставянето на услугите качествено и в срок, а ние държим да бъдем коректен партньор на бизнеса и администрациите. Затова и с измененията на Закона за кадастъра и имотния регистър от 2016 г. дадохме възможност и права общинските служби по земеделие и общинските администрации да работят като наши офиси. Те получават електронните документи през отдалечения достъп от нашата информационна система, имат наши печати. 

Получените електронни документи ги разпечатват и ги валидират с подпис, така че те да са абсолютно равностойно на издаваните от агенцията.

- Колко от гражданите ползват електронните услуги и колко предпочитат да идват при вас?

- За съжаление към момента статистиката сочи, че само 10% ползват електронни услуги от гражданите . Отчитаме два момента за тази ситуация.

Първият е, че все още не се използва електронната идентификация, т.е. малко граждани имат квалифициран електронен подпис, оето е условие да получиш електронния документ.

А другата основна причина е, че не навсякъде електронният документ се признава, а той има своите изисквания – на електронен носител и с електронен подпис.

Т.е. администрацията има мисленето, че документът е само на хартия, а трябва да работим в посока, че трябва да доказваме, че изпълнението на Закона за електронното управление са равнопоставени двата документа – хартиеният и електронният.

Нашата задача е да предоставяме на клиентите си качествена услуга в срок, което е предизвикателство. Добре е всички институции да приемат електронната скица като официален документ. Това е разрешено от закона и добър пример са Камарата на нотариусите, които полазват нашите електронни скици.

- Задължително ли е човек да има електронен подпис или може с ПИК, какъвто може да се получи от НАП например?

- Все още не. Тогава нямаше синхронизация във всичките системи и тогава през 2014 г. нашата система е разработена с електронен подпис. Но предстои разработване и надграждане на нашата информационна система по Оперативна програма Добро управление и ще бъде предложено на IT експертите да помислят в тази посока и наистина да имаме единен номер и да може да го ползваме.

- А какво предстои за кадастъра тази и следващата година?

- Предстои пълното покритие на кадастралната карта. 

В края на 2019 г. ще приключи нанасянето на Картата на възстановената собственост върху Кадастралната карта на България. Целта е да се постигне покриваемост на около 96% от територията на страната.

Що се отнася до земеделски и горски територии – 94% от общото покритие. 

Това преобразуване на картата на възстановената собственост започна през 2017 г. Тогава покритието беше около 20%, сега е 69-70%, т.е. за една година ние успяхме да преобразуваме Картата на възстановената собственост в Кадастрална карта, което означава, че ние имаме възможност, ние го правим с наши експерти, с наши средства, несе възлага, нямаме процедури по ЗОП.

- Кога ще е възможно човек да получи всичко от едно гише?

- Що се отнася до услугите на агенцията – всичко се получава на едно гише. 

Нещо повече. Вечер, седейки на дивана можете да си поръчате електронната услуга и взависимост от срока на изпълнение, отново да си го видите на вашия компютър.

Собствениците на имоти освен права имат и задължения да проверяват достоверността на данните за имотите, да отстраняват грешките своевременно, а не в последния момент, преди инвестиционна сделка, за да се избегнат напрежения.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови