Сава Чоролеев: Спирането на строежи по морето е тенденциозно

Сава Чоролеев е собственик на хотели по Черноморието и в планината,

производител на захарните изделия с марката „Победа“ и изпълнителен директор на един от големите фондове за имоти - „Прайм пропърти БГ“. Името на Сава Чоролеев добива голяма популярност със скандалите около застрояването на земята около плаж „Корал“. Интервю на Грамофона.

- Г-н Чоролеев, Върховният административен съд даде зелена светлина за строителство на Корал на фирмата „Прайм Пропърти БГ”, с която сте свързан. Доволен ли сте?

- Решението на съда за мен не е нито изненада, нито новина. Това е едно от 30-те дела, които фирма „Прайм Пропърти БГ” печели за последните три години. 

В местността Корал има един голям обект, собственост на фирма „Прайм Пропърти БГ”, която е дружество, регистрирано на Българската фондова борса,  има много акционери, български и чуждестранни, които са застали зад тези проекти и са си инвестирали парите. В този по-голям обект има много малки подобекти, за които са издадени разрешения за строеж.

- Говорите за сериозен брой дела?

- Много сериозен. И не само. Имаме много загубено време като инвеститори, много усилия, много пари и сега като ги печелим тези дела - ама защо ги печелите? Ние ги печелим в различни съдилища, в различни състави, защото те няма как да кажат на бялото, че е черно.

Ето, сега по безспорен начин доказваме и то не в едно дело, че всичко е законно. За съжаление това забавяне сега ще ни принуди да потърсим обезщетение.

- Какви са загубите Ви от спирането на строежите до произнасянето на съда?

- Не мога в момента да говоря в цифри, но със сигурност няма да са малко. Много ми се иска всички да разберат, че когато се извършват такива действия под някакъв обществен или какъвто и да е натиск, трябва наистина държавната администрация да подхожда отговорно, защото в края на краищата обещетенията ще трябва да ги платим всички ние. 

За това е хубаво да се избягва популизмът. Никой не може да ни върне разправиите, които не се измерват само в пари.

- Плажовете са изключителна държавна собственост. Как тогава ще строите на плаж Корал?

-  През годините имаше натиск от страна на.... аз ги наричам псевдозелени организации. Това се изразяваше във внушения, че ще се строи на плаж Корал. Самата комбинация от думите плаж Корал и строеж е нещо абсурдно. 

Плажовете по Закон са изключителна държавна собственост и върху тях не може да се строи. Там никога не може да има частна собственост. Ние имаме един терен, който е в съседство до плажа, даже до нас плаж няма, ние сме до скалите.

Във времето много често се внушаваше, че нещо започва да се прави на плаж Корал, медиите го подемаха, а държавната администрация от страх да не би да бъде обвинена, че допуска такива неща, започва да спира инвеститорите и казва: „Сега ще заведем едни дела и нека съдът да реши и съдът като ви разреши, тогава вие сте спокойни!” Така 4-5 години ние водим дела.

- Къде тогава възнамерявате да строите, щом няма да е на плажа?

-   Вижте, Корал е една местност. Даже това не е името. Името й е Кумкашла. Корал е едно останало от социализма наименование за къмпинг, който е бил там в близост. Той дори не е близо до нас. Нашият терен граничи с други терени, в които ако отидете на място, ще видите че на 10 метра от нашата граница много отдавна има узаконени направени строежи. Как тогава може в съседния имот всичко да е окей, а в нашия да не е? Освен това трябва да обърна внимание, че местността там не попада в никакви защитени зони. Там дори няма Натура.

- От кога започнаха всички дела, които фирмата води и впоследствие печели?

- Всичко това тръгна преди около 5-6 години, когато от една правозащитна организация бяха наематели на плаж Корал. Върху него разполагаха палатки и каравани и събираха наеми от това. Когато разбраха, че в близост може да започне да се строи някакво ваканционно селище, решиха, че това е заплаха и че повече няма да могат да разполагат палатки и каравани и казаха: „Застрояват плажа!”.  

- Щеше ли да бъде готов ваканционният комплекс за 4-5 години?

- Да, разбира се.

- В решението на Съда пише, че според специализираната карта във Вашия имот има 104 кв.м дюни - „бели, затревени”. Какво се случва с тях?

- Държавата доста късно се сети за понятието „дюни”. Междувременно животът не спира, инвеститорите които искат да се развиват, правиха планове, проекти, общините издаваха разрешения, събираха им таксите...

В един момент държавата се сети, че има понятието „дюни”, начертаха ги тези дюни и спряха до там. 

След като ги начертаят тези дюни, след като идентифицират къде са, ако ги има, те са длъжни да ги отнемат в полза на държавата и да ги заплатят на съответните собственици. Тъй като обаче държавата не иска да дава пари, те ги начертаха и казаха, че ще стоят ей така и ще спрем строителството. 

Значи, държавата трябва да си свърши работата!

Като е намерила дюни, те трябва да станат изключителна държавна собственост и по някакъв начин да овъзмездят всички тези, в чиито имоти са. Преди това Законът не е казвал, че дюната не може да е частна. На к-г „Смокиня” теренът на човека продължава да му се води частен и той е решил, че може да унищожи дюната. 

Държавата е трябвало като е разбрала, че е дюна, да каже: „Ето, аз си я прибирам, ще ти платя тази територия, защото ти я отнемам! И нямаше да има проблем. Но става въпрос за едни пари, които държавата трябва да даде, а тя явно не иска да дава. И по принцип процедира така - ще спрем, да не се прави нищо, да няма напрежение, а инвеститорът - много важно! Само че инвеститорът казва: „Аз ще ходя в съда, защото в края на краищата съм дал пари!”.

- Минали са доста години от завеждането на делата. Отказа ли се вече инвеститорът да изгражда ваканционно селище в близост до плаж Корал?

- Е, кой инвеститор ще се откаже? Вие ако имате имот, ще се откажете ли? Ако държавата реши, че това й трябва за парк или за обществено ползване, нека предложи на инвеститора друг терен или да го овъзмезди по някакъв начин, ама не може да правиш нищо, а да го ползват всички. Имотът е частен. Частната собственост по Конституция е неприкосновена.

Понеже е близо до морето и на много хора им харесва. И аз искам имот, ако може някъде до НДК, ама не може. В чужд терен не мога да отида. Ако си го купя, мога да го направя каквото искам. Не може обаче да се спекулира с това, че като е близо до морето, собствениците трябва да се откажат от правата си.

- Кога ще започне строителството на ваканционното селище в близост до плаж Корал?

- Проектът морално остаря и се работи върху нов. Във всички случаи, категорично ще бъдат спазени абсолютно всички норми на Закона.

- Тенденциозно ли е спирането на строежи по Черноморието?

- Тенденциозно е. Никой досега не каза, че губим дела, защото говорим глупости. Сега отново има обществена настроение на тема строежи.

Съдът разреши, има документи и норми и ако те са спазени, не може да заклеймяваш това!  Трябва да му отдадеш дължимото и ако си сбъркал ти някъде, говоря от името на държавата, си поеми вината по някакъв начин. Ще намериш начин! Ако толкова искаш нещо да е в обществена полза, има много начини и Законът ги е предвидил.  

Вижда се, че напрежение около темата „строежи по морето” има и дай, всички теми да ги направим скандални. Скандалното продава и покрай него се правят внушения на хората. Това е, няма друго!

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови