Инж. Жельо Марев: 13 мобилни екипа следят за нарушители в горите

 

Златни медали получиха 7 трофеи на благороден елен

Интервю на Ирина ГЕНОВА с инж. Жельо Марев, зам.-директор на ЮИДП – Сливен

***

Инж. Жельо Марев е е над четири десетилетия в системата на горите, зам.-директор на Югоизточното държавно предприятие – Сливен.

Носител е на престижната награда „Лесовъд на годината“ през 2016 г.

***

- Г-н Марев, как приключи 2018 г. за Югоизточно държавно предприятие – Сливен? Какви количества дървесина реализирахте и къде?

- 2018 г. беше успешни при изпълнение на производствената програма. Въпреки лошите атмосферни условия през някои от месеците на годината и трудности при намирането на работници зв дърводобива, производствената програма беше изпълнена.

При заложени в разчета за реализация 980 000 куб.м беше реализирана 1 030 000 куб.м. От тях 352 000 куб.м са продажба на стояща дървесина на корен, 662 000 куб.м са продажба от склад, 15 000 куб.м са дърва за служителите и 1000 куб.м е дървесина за собствени нужди. 

Основните ни клиенти са Кроношпан – Бургас и Кастамону – Горно Сахране.

Освен това чрез директни продажби от стопанствата бяха предоставени 253 000 пр.куб.м дърва за огрев на 36 000 домакинства  за задоволяване на нуждите на местното население.

Приоритет през тази година беше усвояването на съхнещата дървесина в иглолистните култури, като от инвентаризираните 365 000 куб.м бяха усвоени 310 000 куб.м.

- Силен ли беше ловният туризъм през 2018 година? Какви големи трофеи бяха отстреляни?

- На територията на ЮИДП ДП – Сливен има пет държавни ловни стопанства – Граматиково, Ропотамо, Несебър, Тополовград и Мазалат. Приходите на петти ДЛС през 2018 г. са много добри.

Приходите на ловните стопанства от организиран ловен туризъм за годината са в размер на 825 хил.лв., а за 2017 г. са били 750 хил.лв., което означава, че са се увеличили със 75 хил.лв.

По пера приходите са следните: от отстрелни ловни такси – 408 хил.лв., от предоставяне на ловни услуги – 273 хил.лв., от продажба на дивечово месо – 57 хил.лв.и от производство на ловни птици /фазани, яребици и др./ - 87 хил.лв. Най-голям ръст в приходите от ловностопанска дейност имат в ДЛС Граматиково и ДЛС Мазалат. 

Бяха отстреляни следните по-големи трофеи от едрия дивеч: в ТП ДЛС Граматиково – 2 благородни елена със златен медал и 3 глигана със златен медал, в ТП ДЛС Несебър – 1 благороден елен със златен и един с бронзов медал, 3 глигана с бронзови медали, в ПТ ДЛС Ропотамо - 4 благородни елена със златен медал.

- Опазихте ли горите от пожари? Имаше ли големи пожари и какви мерки предприехте за предотвратяването им?

- През 2018 г. поради добрата метеорологична обстановка /хладно и дъждовно лято/, успяхме да опазим горите от пожари. Въникналите пожари през миналата година бяха 30 на брой на площ от 949 дка, което е многократно по-малко от минали години. Те не бяха и големи.

За предотвратяването на възникването и разпространението на горски пожари през миналата година бяха създадени 16 400 линейни метра бариерни прегради на стойност близо 5 хил.лв.; 547 хил. л.м  лесокултурни прегради на стойност 112 хил.лв. и 925 хил. л.м минерализовани ивици на стойност 204 хил.лв.

ЮИДП Сливен разполага със 17 оборудвани противопожарни автомобила, които при възникване на пожари в горския фонд са изпращани в помощ на противопожарните служби за потушаване на огъня в труднодостъпни терени и за защита на населените места.

В потушаването на пожарите участваха всички дежурни служители на териториалните поделения, служители на центрилното управление и мобилните екипи.

Благодарение на информацията, подавана от националния телефон за спешни случаи 112 и своевременото реагиране на служители от ЮИДП, РС ПЗБН и местното население, в много от случаите запалванията и пожарите са потушавани преди да навлязат в горския фонд, а когато са засегнати горски територии са загасявани преди да се разрастнат и да нанесат значителни щети.

- През 2018 г. често горски инспектори хващаха нарушители, най-вече във връзка с незаконен дърводобив. Какви мерки предприехте за пресичането на тези нарушения?

- За извършване на дейностите по охрана на горите са назначени към централното управление на ЮИДП 13 мобилни екипи с 30 служители, които предотвратяват голяма част от нарушенията и повишават ефективността по контрола и охраната на горите.

Ефективността на работата им се определя от факта, че извършват проверки по утвърдени графици на територията на цялото ЮИДП Сливен, като не са подчинени на местното ръководство на териториалните поделения. В състава им са включени служители с опит и качества в контрола и охраната на горите. 

Освен мобилните екипи, в съответните териториални поделения има назначени на постоянни трудови договори 490 длъжностни лица по охрана на горите.

Всички тези длъжностни лица по охрана на горите, заедно с мобилните групи, през 2018 г. са извършили 60 728 проверки в различни обекти за добив на дървесина, превозни средства, ловци и други физически лица.

В резултат на тези проверки са съставени 2067 акта – основно за добив и транспортиране на дървесина. Освин конфискуваната дървесина, са отнети още 30 МПС, 56 коня, 125 каруци и 64 моторни триона.

Въпреки тези резултати, проблемите свързани с незаконния добив на дървесина остават.

Особено остри са те в населени места с концентрация на ромско население.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ – КЪДЕ ЗАЛЕСЯВА ЮИДП

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови