Транспортът в слабонаселените райони става «Мисията невъзможна»

Държавата спешно трябва да реши дали ще субсидира транспорта в слабонаселените райони в Бургаско. 

За среща между държавните институции,  кметовете на общини и активни действия апелира регионалният представител на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България Румен  Христов. Христов е управител  на най-големия частен превозвач в област Бургас „М-Бус”. Фирмата обслужва линии от общинските транспортни схеми на Карнобат и Малко Търново, по които обаче загубите стават все по-големи.

„Изправени сме пред дилемата дали да не прекратим обслужването на линиите от общинската транспортна схема на Карнобат. Причината е, че по направленията  до част от селата за цял месец приходът е 350 лева, което е в пъти по-малко от необходимите средства за заплата на шофьора, гориво и други консумативи”, обяснява Румен Христов.

Малкият брой пътници е заради обезлюдяването. Общините обаче обявяват обществени поръчки, като комбинират една силна линия, например тази до Бургас, с още три-четири до слабо населени села, за да гарантират транспортната връзка. Това обаче генерира големи загуби и ако превозите не бъдат субсидирани, скоро няма да има кой да ги извършва.

„Трябва да бъдем компенсирани, за да можем да покриваме заплатите на своите служители, както и разходите за осъществяване на дейността. В противен случай няма как да продължим работа”, добавя Христов. По закон в момента на субсидиране подлежат 730 връзки годишно или по 2 транспортни връзки дневно, но средствата, които се отделят за това, са крайно недостатъчни и реализираните загуби от транспортното обслужване остават за сметка на превозвачите.

„В Община Малко Търново в някои дни от седмицата покриваме вътрешните връзки, като изминаваме над 300 километра, а приходът е 20 лева. Затова държавата трябва да реши дали има ангажимент към населението в тези райони и дали ще подсигури транспорта. В момента ние успяваме да оцеляваме единствено благодарение на летния сезон”, допълва Христов.

Превозвачът среща и друг голям проблем, а именно изплащането на компенсациите за издаването на абонаметни карти с намаления  за ученици, пенсионери и други  групи граждани.

„Компенсацията за една издадена карта по междуселищни линии с дължина над 20 километра е 9,15 лв. Сумата не е променяна от 10 години, но по-сериозният проблем е, че някои общини я изплащат само наполовина”, допълва Христов. Затова той апелира за диалог между държавата, общините и бранша и  решение, което да е ефективно както на превозвачите, така и за жителите на отдалечените райони.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови