Драгомир Стойнев: Предлагаме драстични мерки за справяне с проблема с ромското население

Трябва да се разбере веднъж завинаги, че държавата си е на мястото и действа с твърда ръка

Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в град Триполи (Либия). Министър на икономиката и енергетиката в правителството Орешарски (2013 г.).

Народен представител в 41 и 42 народни събрания. Бил е личен икономически съветник на Сергей Станишев по време на мандата му. Бил е председател на комисията по труда и социалната политика в 41 народно събрание.

Като депутат е вносител на 21 законопроекта в социалната сфера.

На 19 януари т.г. бе проведена разширена среща с актива от Бургаска област със зам.-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

Разговаряме със зам.-лидера на столетницата относно социалната политика, застъпена в проекта ва БСП "Визия за България".

***

- Г-н Стойнев, в проекта "Визия за България" има заложени драстични мерки във връзка с получаването на социални помощи. Например, спирането на всички помощи при отпадане на дете до 16 години от учебния процес. Какви проблеми ще бъдат решени по този начин?

- Да, предложението е да се лишават от всякакви еднократни помощи – енергийни, транспортни. Когато детето не ходи на училище, тогава цялото семейство се лишава от тези социални придобивки.

Да, мярката е драстична и наистина тежка, но ние вече трябва да предприемаме подобни мерки за решаване на този проблем.

Това за мен лично е една бомба със закъснител. Политиците, включително и в самата БСП, не обръщахме необходимото внимание през годините на този проблем, макар че винаги сме предлагали конкретни мерки.

Крайно време е да се вземат радикални мерки. Сегашното правителство не успява да се справи. Не случайно във всички изборни секции, където има хора от ромски произход печели ГЕРБ. 

Ние считаме, че всички политически сили трябва да се обединим. Тук не може една политическа сила сама да реши този проблем.

Тези хора трябва да бъдат превъзпитани. Тези хора трябва да разберат, че дете не може да ражда дете и това да остава без последствие.

В Наказателния кодекс сега единствената мярка е порицание. Ние смятаме, че трябва да има много по-драстични мерки. Само преди няколко дни едно дете на 14 години роди за втори път. Това е недопустимо. 

Трябва да се разбере веднъж завинаги, че държавата си е на мястото и действа с твърда ръка.

Така наречените патриоти използват ситуацията само да си вдигат рейтинга и не предлагат нищо конкретно.

- В момента семействата се лишават от детските надбавки, когато детето не ходи на училище. Обаче е практика детето само да се води, че посещава учебни занятия, а то не стъпва в училище. Как може да се реши този проблем?

- Това дете носи пари на училището. А директорът е един мениджър, който трябва да плаща заплатите освен ан учителите и на всички, които работят там, включително и на хигиенистките. 

И се получава един опорочен кръг, в който всеки лъже някого, но накрая ние лъжем себе си. 

Затова предлагаме мерки, които ще бъдат вписани и във „Визия за България“.

- Казахте, че е порочна практика парите да следват ученика. Тогава какво трябва да се направи?

- Самите критерии в Министерството на образованието трябва да се адаптират спрямо нуждите на училището, взависимост и в кой район се намира и тогава да се определя бюджетът.

В момента единственият критерий е колко деца посещават училището. Ние смитаме, че това е крайно недостатъчно.

Самиян делегиран бюджет трябва да го има, но принципът трябва да се промени.

- Ще търсите ли подкрепа в другите политически сили за решаването на тези проблеми?

- Считам, че за решаване на проблемите с ромското население всички политически сили трябва да си подадем ръка. Трудно е една партия сама да се справи.

Нека всяка една политическа сила да представи своите идеи. Тъй като всичко това, което прави правителството до момента е крайно недостатъчно.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови