Бургазлийката Таня Никова: Моето вино трябва да е свежо, диво и пикантно

Тя е Таня Никова, една от смелите млади българки които не се страхуват да си изцапат ръцете със сока които ние всички така обичаме ферментирал – виното .

Завършва Технология на виното и пивото бакалавър в УХТ Пловдив през 2017 г. 

На 24 години е от Бургас. Скоро и предстои да завърши и магистратура по същата специалност с направление Вино и Високоалкохолни напитки.

***

- Какво те мотивира, Таня?

- Мотивира ме желанието ми да правя вино и да стана добра в професията си. Получавам голямо удовлетворение, когато хората ми казват,че виното много им е харесало.

- Защо технолог на вино, защо не програмист или пиар, например?

- Обичам вино. Татко и чичо ме насочиха към винопроизводството, за което съм им много благодарна. 

Оказа се много интересна професия, комбинация от креативност, наука и страст. Всеки ден е динамичен, изпълнен с нови предизвикателства.

- Какви са особеностите на избата, в която работиш ?

- Даробас е малка бутикова изба в с. Песнопой по пътя Пловдив – Карлово. Имаме собствени лозови масиви и доста богато сортово разнообразие като по-интересни сортове са ни Мускато Джиало, Темпранило, Санджовезе. 

Като цяло работя с много сортове, тъй като предимно винифицираме за наши партньори. От 2018 г. започнахме да произвеждаме и плодови вина.

- Към кои ваши вина има най-голям интерес и защо? 

- От белите това е Мускато Джиало, тъй като е доста ароматно, свежо и интересно. От червените безспорно е Darobas Special, който е сепаж от Каберне совиньон, Сира, Мерло и Темпранило.

- Ходила ли си на кампании в други винарски изби и какви са ти наблюденията от там?

- Първата ми кампания от университета беше през 2016 г. в една изключителна изба в района на Мелник - много приказно и красиво място. От там започна страстта ми към виното, за което мога само да им благодаря. 

През 2016 г. ходих на кампания в Сопот, където имах възможността да се уча от един изключителен технолог и професионалист. Нучих много, а интересното там беше, че се прави Каберне совиньон лимитирана серия - ферментация с цели зърна, много елегантно, плодово и интригуващо вино. 

Същата година имах възможността да отскоча до Тоскана в една биодинамична изба за няколко седмици. Беше вълнуващо и много различно. Млади хора, обединени от философията за максимална изява на тероара.

- Какво би използвала от практиката си в чужбина у нас?

- В Италия ми хареса това, че намесата на енологични материали беше сведена до минимум, нещата се случваха много естествено. 

А сега ми предстои да замина за Австралия, където се надявам, че ще науча много полезни неща, които да приложа на практика.

- Кое ти е по-интересно - правенето на бяло, розе или червено вино?

- Оранжево, може би бяло и розе.

- Имаш ли вече любим сорт и защо?

- Определено Грюнер Велтлинер – изненадващ, свеж и пикантен.

- Разкажи ни за твоите постижения до този момент, с които се гордееш най-много ?

- Аз броя за постижение това, че поех предизвикателството да ръководя изба и да правя вино сама. Дни преди да открием официално гроздобера изпитвах силни притеснения, ще се справя ли, да не объркам нещо, мястото беше ново за мен и трябваше много бързо да се ориентирам в обстановката. 

Стартирахме с Мускат Пти Грен и тръпката беше голяма. След това се започна камион след камион, няма почивен ден. Наложи се да се науча на много техническа работа, защото все пак да си технолог не е само да въртиш чашата ?

Тепърва имам още много да уча и да се развивам, осъзнах че не е лека професия и отговорността е голяма, но пък е интересно и забавно.

- Какво е виното, което мечтаеш да направиш?

- Трябва да отразява моята индивидуалност - бяло или розе, да е свежо, диво и пикантно. С всяка глътка да се пренасяш на някой спокоен див плаж, все пак съм си морско чедо.

winebg.info

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови