Ивайло Цонков: Може би съм единственият веган готвач в 5-звезден хотел в света

Истинската храна не расте на кокал, както ни учеха в училище, по готварските книги и предавания.

В това е категоричен шеф готвачът на Гранд Хотел Поморие Ивайло Цонков.

Той е човекът, който умее да намира може би най-търсения в наше време баланс, този между здравеословна и вкусна храна. Той има основната заслуга ястията, които се предлагат в Гранд Хотел Поморие да имат толкова модерна визия и отличен вкус. Страстен привърженик на здравословното хранене – това е шеф готвач Ивайло Цонков.

- Кой е Ивайло Цонков?

- Казвам се Ивайло Цонков и работя като главен готвач в Гранд Хотел Поморие. 

Думата, с която мога да се определя е Gourmet, тоест, обичам да удовлетворявам и задоволявам, както на себе си, така и на всеки един човек, на всеки един гост, всеки един каприз от кулинарията в световен мащаб. Обичам хората да са щастливи!

- Кое е най-голямо предизвикателство, което си преодолявал в живота си?

- Като готвач моята работа е да сготвя, да приготвя някакво невероятно вкусно ястие за някой познат или непознат. Винаги съм мислел, че най-вкусно нещо на света е месото. Обожавах да го ям и приготвям, горях в работата си. 

През годините осъзнах че Истинската храна не расте на кокал, както ни учеха в училище, по готварските книги и предавания. 

Достигнах до идеята да прекратя консумацията на месо за известно време или поне да пробвам за кратко. 

Резултатите бяха на лице след първия месец, като разбрах, че истинския интензивен вкус идва не от месото а от подправките, които влагаме. Та това беше моето голямо предизвикателство към самия себе си, да осъзная, че консумацията на месо е много вредна и от нея няма никакъв смисъл. 

Бих отправил и това предизвикателство към всеки един наш гост, като аз и моят екип и ръководството на хотела сме подготвили за вас, детокс меню, което е изцяло вегетарианско и цял здравословен кът на нашата блок маса, която претърпя изцяло нов дизайн. 

Ще има много изненади, млечни продукти и колбаси, които не съдържат нищо животинско и са изцяло на растителна основа!

- Кое е най-голямото ти постижение?

- Хм...може би единствения веган готвач на 5 звезден хотел в света :}

- За какво имаш време и за какво времето никога не ти стига?

- Работя на метри от прекрасното ни море, а рядко мога да се докосна до него.

- Кой си ти извън униформата и работата?

- Когато се прибереш вечер късно от работа и си пуснеш някое готварско предаване и видиш подхода на работа, който там се прилага и се налага като правилен метод, разбирам в колко объркан свят се намираме. 

И тук моята работа е да наложа и приложа метод на работа коренно различен от този по телевизията, като на хората и на храната не се крещи, а се влага най-съкровено чувство на грижовност и Любов към нея! Та, аз всъщност съм едно обикновено момче с Любов към храната!

- Къде би отишъл на почивка, коя е любимата ти дестинация?

- Местата, на които не съм ходил са много...но най-вече имам желание за мистични места, места с неестествени и необясними за едно обикновено човешко съзнание, места които се отбелязват като Природни феномени и нямат обяснение за днешната наука!

- Къде се чувстваш най-добре ?

- Най-добре се чувствам пред печката с тиган в ръка....там съм в свои води.

- Ако имаше възможност да изобретиш нещо, какво би било то?

- Мисля, че вече сме успели в тази насока, като преобразим най-вредните храни, като бургери и пица, в нещо, което е хем толкова вкусно, хем и толкова полезно! Как? Ще оставя това в тайна, а всеки гост, който дойде при нас, ще се обеди в това!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови