Ирина Генова: Поевтиняване има само при надценените имоти, старо строителство

Ковид-кризата обаче удари върху имотите с банковото кредитиране

„Банковото кредитиране е затегнато. От една страна е по-недостъпно, а от друга се изисква по-голям процент самоучастие, конкретно, когато става въпрос за покупка на недвижими имоти“, това каза  в ефира на Дарик, Ирина Генова от агенция за недвижими имоти „Дом Инфо“.

По думите й, новата икономическа ситуация в Бургаски регион е причина, някои банки да избягват да кредитират хора от цели браншове. Такива, например са транспорт и туризъм.

„При други,  ако досега са кредитирали до 85% от цената на имота /оценен от лицензиран оценител/, в момента отпускат до 75%“, поясни брокерът.

Успоредно с това, Ирина Генова отчита като позитив това, че лихвите на този етап остават същите, т.е. на най-ниските нива за последните 20 години.

„Пазарът започва да се съвзема след месеците на извънредно положение от март до средата на април. Търсенето става все по-интензивно, за сметка на това някои продавачи оттеглиха офертите си, заради очакванията да паднат цените. Така с намаляване на предлагането пък се запазиха нивата на цените, което може да се определи като феномен при новата икономическа криза“, обясни още тя.

„Не може да се каже, че има спад в цените, тъй като те просто се коригираха и станаха по-реалистични. На новото строителство те се запазиха същите и сделките се сключват почти без пазарлък. При старото – независимо тухла или панел, те бяха намалени, но тук трябва да се отбележи, че тези имоти напоследък бяха твърде надценени“, коментира Ирина Генова.

Най-много се търсят двустайни апартаменти, но все по-голям става интересът към многостайни жилища.

Желаните рускоговорящи клиенти пък заменят, закупените ваканционни  имоти за домове в областният център Бургас.

Кои са най-предпочитаните квартали и защо, както и какви са цените на имотите в момента, чуйте от Ирина Генова от Dom Info /dominfo.eu/ в звуковия файл на Дарик.

 ***

Предложение от Дом Инфо ООД - елате на виртуален оглед - видео и 360-градусови панорами!

Ако искате да купите имот в Бургас, без да плащате комисионна, вижте офертите по-долу:

Многостаен апартамент с три спални - директно от строител

Гараж, партерно помещение с възможност за живеене

Двустаен апартамент, с огромна морска панорама, без комисион

Двустаен апартамент, с морска панорама, директно от строител

Тристаен апартамент - директно от строител!

Двустаен на първа линия море - директно от строител

Студио на първа линия море - директно от строител

За огледи /и виртуални/ тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ПОВЕЧЕ ОФЕРТИ ВИЖТЕ ТУК!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови