Виолета Радева, БЧК: COVID-19 има и положителен ефект върху водното спасяване

Китайците използват два йероглифа, за да напишат думата „криза“. Единият ход на четката изписва опасност, другият - възможност.

Дали COVID-19 кризата се е отразила и като нова възможност за водната спасяване през този сезон, meduzata.com попита директора на БЧК – Бургас Виолета Радева.

***

- Г-жо Радева, и водното спасяване това лято преминава под знака на COVID-19? Какви мерки са предприети за опазването както на спасителите, така и на хората, на които оказват помощ?

Как провеждате обученията при новите условия?

- За пръв път ние проведохме курс на открито, с любезвоно съдействие на един от бургаските концесионери – Николай Димитров, плаж Крайморие.

Курсът беше проведен в реална обстановка. Момчетата, които успешно положиха изпита, имаха възможност да усетят разликата между практиката в басейн и на море. 

- Може ли да кажем, че коронавирусът е имал и един положителен ефект – водните спасители да се обучават в реална среда?

- Можем и така да го наречем – във всяко отрицателно има и нещо положително. Това беше хубавият момент – реалната тренировка, обучението в реална ситуация, каквато беше на плажа в Крайморие.

Успешно се дипломираха 37 спасители – и за море, и за басейн.

Дори повечето от завършилите веднага започнаха работа.

В последните години се утвърди една хубава практика – концесионерите на морските плажове са осъзнали значението и смисъла на водната спасяване и се обръщат към нас.

В момента на завършване на спасители, те им предлагат назначение.

- Има ли желаещи да работят като спасители? Липсата на спасители често се оказва проблем през туристическия сезон.

- През тази година доста са желаещите да работят като спасители. Това е видно от личните талони, които заверяваме всяка година. 

Всеки, които иска да работи като воден спасител, трябва да си презавери талона, което е гаранция за неговата добра физическа подготовка.

- Новият момент във водната спасяване през тази година, който отново е свързан с COVID-19, са апаратите за обдишване, които заместват дишането уста в уста. Има ли проблем със снабдяването с такива апарати?

- Тези апарати по принцип и досега трябваше да ги има в основните спасителни средства, наред с буя и останалите. Сега концесионерите действително са ги осигурили, защото това е защита. 

Водният спасител трябва на първо място да осигури личната си безопасност.

От Международната федерация по водно спасяване също имаше указания как водният спасител да оказва помощ. И това основно са тези презпазни средства, с които се осигурява защита и на спасителя, и на спасявания.

Текст: Ирина Генова

Снимки: Валентин Русалийски

***

 

Journalism Emergency Relief Fund

Добавете коментар


Защитен код
Обнови