Д-р Пламен Димитров: Ефектът Луцифер ражда садистите в България 

Как потенциално добри хора могат да станат злодеи, от какво страда обществото ни и може ли да бъде излекувано? 

На тези въпроси отговор опита да намери д-р Пламен Димитров - психолог с над 40 години практика, който е бивш председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България. Разговаряме с него в Студио Actualno заради случая с нарязаното с макетен нож 18-годишно момиче в Стара Загора. 

26-годишният извършител - бивш приятел на жертвата, който е осъществил деянието в края на юни, беше задържан, но бързо пуснат преди дни. След огромната вълна обществено недоволство как 400 рани от нож могат да бъдат определени като "лека телесна повреда", Георги Николаев бе повторно арестуван. 

Д-р Пламен Димитров цитира „Престъпление и наказание“ на Фьодор Достоевски, за да обясни ситуацията: „(...) В мизерията на своето съществуване почваш да мразиш и да нараняваш всичко около себе си, започвайки отвътре". 

"Някъде там има травма, показват световните изследвания на тези обрати в душата на човека, които водят до подобни поведения. Те не могат да бъдат обхванати от една нормална медицинска експертиза", посочи той и каза, че е научил, че в новата петорна експертиза по случая не са включени психиатър и клиничен психолог. 

Това, по думите му, е голям проблем, защото раните, които не са по кожата, а именно емоционалните - са по-големи. Той препоръча програми за психологическо подпомагане на съдии, прокурори, следователи, като постави под въпрос психо-емоционалното здраве на хората, решили да не включат психиатър в новата експертиза. 

Д-р Димитров направи и препратка към книгата "Ефектът Луцифер" на Филип Зимбардо, в която авторът обяснява как потенциално добри хора могат да станат злодеи. Показани са множество ситуации, обстоятелства в индивидуалното развитие и в социалната среда, които могат да обърнат тези хора в посока да вредят на себе си, на околните, на обществото. А ако държавата ни беше човек, каква е диагнозата? 

"Още по време на пандемията стана ясно, че сме в екзистенциална политравма, за която са нужни години да се възстанови тялото и душата на обществото, ако е човек. 

Ние боледуваме по един изключително хронифициран начин – от едно посттравматично състояние, което води до това, че хората не могат да изберат проблемно-ориентирани начини на справяне и се втурват в насилие. Каква съдебна реформа, когато хората, прилагащи добри закони, не ги прилагат добре?", попита реторично д-р Димитров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови