Банкомати по морето удържат 13% такса от изтеглената сума

За банкомати, които удържат такса 10-13 на сто от изтеглената сума или комисиони при превалутиране, сигнализират гараждани, посетили Черноморието ни през това лято.

Това каза в интервю за БТА Габриела Руменова, дългогодишен експерт в сферата на потребителската защита и основател на платформата "Ние, потребителите".

Тя обясни, че машините не са от тези, които познаваме и липсва предварителна информация при какви условия става тегленето. Колко ще струва то, става известно, след като бъде извършена трансакцията.

Обикновено въпросните устройства са разположени до ресторанти и барове, до които в близост няма банкомат на някоя от познатите банки.

Оплаквания към платформата са подадени от почиващи по морето и за подвеждащи цени на витрини с храна, разположени в близост до плажовете. Например цените на салатите са обявени за брой, а когато биват заплащани на касата, става ясно, че "броят" е 100 грама. 

***

Следва част от интервюто:

- Какви сигнали за нарушения най-често постъпват в платформата "Ние, потребителите" през това лято? 

- Сред характерните сигнали за този сезон са подвеждащи практики на търговци при продажба на храна за вкъщи от витрина. Най-често те са позиционирани на плажната алея и когато хората се прибират от плаж, могат да си вземат различни гозби, скара, салати. Оказва се, че на някои цени на салати са обявени за брой, но на касата се разбира, че "броят" е 100 грама. 

Някои крайпътни бензиностанции са въвели такси за ползване на санитарния възел или пък, ако хората са клиенти на съответния обект, могат да влязат там, след като сканират кода на касовата бележка. Впечатление прави, че обектите, които са въвели такъв режим, се характеризират с доста големи опашки както на касата, така и на самия санитарен възел. 

-  В какви други ситуации биват подвеждани хората?

- Появили са се едни банкомати, които са различни от тези, които познаваме и се оказа, че удържат такса 10-13 процента от изтеглената сума, а понякога и комисиони, когато се налага превалутиране. Има случай, в който човек беше изтеглил около 1000 лв. и е платил над 100 лева комисиона. 

На нашата страница във Фейсбук има кратко видео как изглеждат тези банкомати, защото те изглеждат по точно определен начин. Бедата е, че няма предварителна информация за потребителите при какви условия става тегленето и те не могат да се запознаят с това колко ще им струва, а разбират едва след като бъде извършена трансакцията. 

- Само на морето ли има разположени такива банкомати или във вътрешността на страната?

- Основно са на морето и най-интересното е, че са разположени на места, където обикновено няма банкомати на познатите ни банки, но пък има различни търговски обекти – плажни барове, ресторанти и магазини за различни стоки.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови