Цанко Цанков: Борех се с хипотермията - свръхчовешко усилие

 

Пореден успех постигна Цанко Цанков. Той отбеляза историческо постижение в плуването, като успя да преплува разстоянието от близо 37 км през нощта в ледените води на Тихия океан. Състезанието е част от седемте най-трудни маратона в открити води.

"Щастлив съм от факта, че успях да завърша успешно за България един от най-трудните плувни маратони в света. Тези 10 часа и 33 минути бих казал, че бяха най-трудните в живота ми. Бяха огромно изпитание за моята психика, физика и моите възможности като спортист", сподели плувецът Цанко Цанков в студиото на "България сутрин".

По думите му това е единственият плувен маратон, на който стартът се дава през нощта. "Стартирах в 23:47 часа от бреговете на остров Каталина на около 21 морски мили от брега. Имах изключителен дискомфорт още от началото заради плуването в изцяло непрогледен мрак, който доведе до дезориентация. 

Трудно ми беше да се ориентирам къде е водата и къде небето. Температурата на водата, когато стартирахме плувния маратон, беше 18,3 градуса, но бих казал, че огромно предизвикателство за мен бяха всички километри от втория час нататък, когато започнах да изпитвам първите признаци на хипотермията. Борих се с нея до самия край", разказа още плувецът пред Bulgaria ON AIR.

"Това беше едно свръхчовешко усилие, но когато човек си е поставил за цел да постигне нещо значимо в своя спорт, той трябва да бъде готов да достигне до предела на своите възможности. При плуването на протока Каталин аз със сигурност преминах отвъд моите възможности. Много фактори дадоха своето отражение, не можах да разпределя силите си по най-добрия начин, както бях планирал. Основната причина беше студената вода и към средата на трасето имаше силни течения със скорост 6 км/ч, които ме отклониха от идеалната траектория на плуване", признава Цанко Цанков.

Той обясни, че тръгването за самия плувен маратон от пристанище в Лос Анджелис също е било кошмарно. "Пътят от острова продължава с лодка около 2 часа и половина, беше едно кошмарно пътуване, с големи вълни, в един момент започнах да изпитвам признаци на морска болест заради силното вълнение. Когато стигнахме, там започнаха моите приготовления за влизане във водата. 

Моят треньор намаза тялото ми обилно с една мазнина, която се казва ланолин, тя се прави от вълната на овцете, има хидрофобни свойства и за определен период от време отблъсква водата, издържа на тялото в порядъка на един час", каза още плувецът.

Огромно притеснение Цанков е изпитал заради това, че ланолинът може да привлече морски хищници, каквито са акулите. "В този район обитава една от най-големите акули в света и по тази причина върху слоя ланолин намазахме слой вазелин, който е с идентичен произход и се предполага, че не привлича акулите", обясни той.

"Ланолинът също така предпазва от първоначалния шок при влизане във водата. След това разчитам изцяло на моите възможности за привикване към тази наистина много студена вода. Дългият престой във водата създава негативни усещания. Ако плувецът развие признаци на хипотермия, започват да ти задават определени въпроси. 

Най-голямото ми притеснение беше да не развия хипотермия. Единственото нещо, което можех да направя след втория час нататък, е да увелича скоростта на плуване, тъй като така мускулите произвеждат топлина, тя запазва телесната температура и забавя самото охлаждане. Това доведе до поредица от четири кризи, които изпитах - болки в гръдния кош, невъзможност за нормално дишане", поясни Цанков.

Той признава, че в нито един момент не е допуснал мисълта, че може да се откаже. "През цялото време си повтарях, че съм много добре подготвен, че мога да издържа и че няма шанс да се откажа, просто трябва да стигна до отсрещния бряг", допълни той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови