Камерите за Марс и Луната се правят в България /аудио/

Проф. Петко Динев: Камерите бяха тествани на 100 пъти земното ускорение и те издържаха, това е просто нечувано

Интервю на Ирина Генова

Чуйте какво каза проф. Петко Динев в звуковия файл!

Проф. д-р Петко Динев работи и живее от 1991 г. в САЩ, Флорида. Възпитаник е на Националната школа по физика в Казанлък, завършил е специалност Физика в Софийския университет.

Разработвал е за Националната космическа лаборатория лазерно оръжие срещу шпионските спътници на САЩ. През 1996 г. защитава докторантура по цифрова обработка на изображения в Атлантик юнивърсити, Флорида. След работата си в Космическия телекомуникационен център на НАСА, Динев създава през 2001 година технологичната компания Импърекс Инкорпорейтид, която произвежда най-добрите камери, които се използват в космическите спътници на НАСА, както и в безпилотните самолети, сухопътните и военноморски сили на Пентагона.

Отпреди 3 години камерите се сглобяват във филиалите на „Imperx” Inc. в София и Пловдив, като тенденцията е да се правят от началото, от самото разработване на продукта, до края.

Проф. Петко Динев е първият ученик на учителя Теодосий Теодосиев, който получи званието Мъж на годината, а за неговите ученици се състезават  университети като "Харвард" и "Принстън".

 

-           Разговарям с моя стар познайник от студентските години Петко Динев, който от 1991 г. живее в Америка и направи там шеметна кариера. Разкажи ни, как се правят най-добрите камери закосмически изследвания?

-           През 2001 г. основах технологичната компания „Импърекс Инкорпорейтид”, която произвежда високотехнологични видеокамери.

Ние мислихме тогава, че може още много да се направи в областта на изображенията и на камерите. 

Правихме три подукта - камери с голяма разделителна способност, компютърна периферия, карти за компютри, които обработват информацията и в момента започнахме да правим светлинни източници, които са програмирани да бъдат управляеми с компютър.

Компанията е с много богата история, имаме клиенти от цял свят. Покриваме 45 страни в Азия, Европа Америка.

-           Разбрах, че разработвате два интересни проекти – камерите на пътуването до Марс и до Луната. Ще ни разкажеш ли за тях?

-           Ние имаме много проекти, които са свързани с космоса. Камерите ни наистина са добри. Ние бяхме избрани за летателните платформи. Като под летателни платформи, разбираме всяко нещо, което лети -  дронове, хеликоптери, самолети, ракети, спътници.

Нашият пръв проект, който летеше беше през 2004 г., когато работихме с американското правителство, с военно-въздушните сили. Направихме проект за дрон, който трябваше да бъде пуснат в Ирак по време на  войната.

-           А пуснат ли беше?

-           Този проект се осъществи. И след това нашата компания беше поканена да участва в конкурс, който беше за направата на камерите на американските ядрени подводници. Спечелихме конкурса, направихме камерите.

От 2008 г. нашите камери са на всички американски ядрени подводници. След това спечелихме три конкурса с проекти за пилотни и безпилотни самолети. Имаме проект с Ричард Брансън, който е собственикът на Върджин. Това е космическият кораб, който е цивилен, за граждански цели и преди няколко години имаше проект на гугъл, при който на космически кораб на Ричард Брансън могат да се качат нормални хора и да отидат в космоса.

Проектът беше успешен и ние сме горди, че нашите камери са там. На всеки кораб, който пуска Ричард Брансън в космоса има по няколко камери от нашите.

Освен това една друга компания, на която по обясними причини няма да спомена името, има наносателити, на които ние правихме камерите.

Имаме над 100 камери, които обикалят около земята в наносателити. Малки спътници. Спътникът е голям колкото едно хлебче. Разделителната им способност е половин метър и половина от Земята, а орбитата им е на 400 км над Земята.

Освен това от доста време ние работим с НАСА и с компаниите, които пускат спътници в Америка и от началото на септември всяка ракета, която излита от Кейп Канаверал има по 8 камери от нашите и ние сме много щастливи, и нашата компания показа, че е една от достойните компании за космически изследвания.

И като резултат от това участваме в една програма за кацане на луната. Това е също проект на гугъл и ще се осъществи след около година. Трябваше да е през май, но е възможно да има закъснение.

-           Кацането на Луната ще бъде само с наблюдение ли, без да има хора?

-           Да, няма да има хора, това е един спускаем апарат. Не знам още къде ще бъде изстрелването на космическия кораб. Дали ще бъде от Кейп Канаверал или от някоя от европейските станции. Идеята е да се пусне ракета, която да прави орбита около Луната и да се спуска спускаем апарат. В момента, в който апаратът излезе от ракетата, тогава нашите апарати се включват и трябва да запишат кадри от Луната и после да направят 16-минутно видео какво реално се вижда на Луната.

Този спускаем апарат няма да се движи, той просто пада на Луната и каца и записва каква вижда. Има 360 градуса обхват.

Имаше една програма преди време, която трябваше да пусне малки роботчета на Луната, но поради финансови съображения беше отложена. Надяваме се, че скоро ще бъде възстановена.

-           А програмата за пътуването до Марс? Вие ли ще правите камерите?

-           Ние очакваме тази програма, но не знаем още дали ще бъдем успешни там. Има много кандидати. Така че бъдещето ще покаже.

-           В България какво се изработва?

-           В България това, което в момента правим е производството. Всички продукти, които изработва нашата компания, се правят в България. Всички камери, които се продават в Европа и Азия се правят в България.

-           Т.е. практическото изпълнение е в България.

-           Абсолютно. Камерите бяха тествани на 100 пъти земното ускорение и те издържаха, това е просто нечувано. И то в продължение на минути. И нашите камери механично и електронно могат да издържат това нещо. Това не е случайност, идеята беше да ги направим такива.

-           Значи може да се каже, че камерите за Марс и за Луната се правят в България?  

-           Да, ние сме много горди и аз не го крия. Аз казвам на всички компании, че камерите се правят в офиса в България и аз не бих го заменил. Защото надеждостта е най-важна. Аз се имам с тези хора от години. Ние от години правим платките си в България, в София от 2002 г.    

Няма сила на този свят, която да ме убеди, че друга компания, каквото и да казват, че може да прави по-хубави платки от нашите. Ние си имаме доверие на приятелски, на бизнес начала, така че аз по никакъв начин не бих ги заменил.

Ние в Китай може би бихме намерили по-добра цена. Но цената не е най-важното. Когато ние изпратим нашите камери в космоса, цената не е най-важото. Един нормален спътник струва 5 млрд. долара. Ако една камера, която качим на този спътник струва 10-20 хиляди долара не работи? Компромиси в качеството не може да правим.

Защото един спътник за 5 млрд. ще бъде умрял, ако камерата не работи, за да спестим стотинки или да речем 1000 долара. Какво е 1000 долара на фона на 5 млрд.

 

 

Коментари   

#1 Хриси 25-06-2015 10:33
Ето това е той Петко - велик и земен, много човечен и истински българин! От малък си е такъв :-)
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови