Хората ме търсят предимно за решаване на социални казуси

Интервю на Ирина Генова с общинския съветник от ГЕРБ Карамфилка Апостолова

 

Визитка:

Карамфилка Апостолова е родена 30-ти януари 1962 г. Завършила е английската езикова гимназия „Гео Милев”, във випуска на Петя Дубарова. Висшето си образование получава в Икономически университет Варна – специалност „Международен туризъм”. След това записва втора магистратура в университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – специалност „Стопанско управление”, специализация – „Стопанско управление във водния транспорт”. 

В момента работи като старши инспектор в отдел „Квалификация и регистрация на морски лица” в дирекция „Морска администрация” – Бургас.

Общински съветник първи мандат от ГЕРБ – Бургас.

Семейна с едно дете.

 

- Г-жо Апостолова, мандатът на Общинския съвет е към своя край. Време е всеки общински съветник да направи равносметка какво е свършено за Бургас и бургазлии. Как оценявате работата на Общинския съвет и на своите колеги през четирите години?

- Оценявам работата на Общинския съвет като положителна. Вие следите работата на постоянните комисии на местния парламент и заседанията в края на всеки месец и имате възможност да видите как работим по групи и като цяло в Общински съвет. Неизбежни са споровете и дискусиите по време на заседанията. Нормално е всяка група да защитава своите докладни записки и политики, но когато става въпрос за Бургас и проблемите, които трябва да бъдат решавани, в повечето случаи сме на едно мнение без значение на политическата ни принадлежност. Защото в крайна сметка сме избрани от жителите на града и работим, за да отстояваме техните интереси.

Разбира се, има случаи, в които някои колеги изпадат в крайности и се разменят реплики, които не са подходящи за залата на ОбС. Може би, в тази връзка трябва да има повече коректност и диалогичност при дебатите. Общинският съвет е като Народно събрание на местно ниво и езикът на омразата и цинизмите няма място тук.

През този четиригодишен мандат съм иницииарала сама или в партньорство с колеги седем докладни записки. Хората ме търсят предимно за решаване на социални казуси.

- Вие сте член на Постоянната комисия по култура, туризъм, вероизповедания и читалищна дейност. Свидетели сме на една последователна политика за обогатяване на културния живот в Бургас. В каква зависимост е културната програма и политика с развитието на туризма и утвърждаването на Бургас като бързоразвиваща се туристическа дестинация?

- В последните години за Бургас са заговори и като място, в което се развива културата и туризма. За това допринася и обновяването на туристическата инфраструктура в града ни. Благодарение на проекти на Община Бургас, които ние общинските съветници сме подкрепили и които са финансирани с европейски  средства, бе обновена инфрастраструктурата на културен център „Морско казино”, остров „Света Анастасия”, бе изработен по поръчка на Общината кораб, който плава от Морска гара до острова и обратно. Свидетели сме на отварянето на пристанището за бургазлии и гостите на града. В последните години се увеличава и броя на пасажерските кораби, които акостират на новооткритата ни Морска гара.

Това показва, че когато има взаимодействие и партньорство между държавна, местна власт и Общински съвет нещата се случват лесно и по-бързо.

Ние, общинските съветници подкрепихме предложението на заместник-кмета по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева за изработване и приемане на Наредба, която финансира проекти в сферата на културата и изкуството.

На всички е ясно, че култура се прави с пари. Разбира се, бюджетът на Община Бургас не може да стигне за реализацията на всички добри идеи в сферата на културата и туризма, затова се търси европейско финансиране, насърчава се бизнеса и неправителствените организации за подпомагане на различни фестивали и прояви. Но понякога нещата могат да се случват и с малко пари.  Винаги приветстваме и добрите идеи, които получаваме като обратна връзка от гражданите. Такива например се е случвало да коментирам в рамките на приемните ми дни като общински съветник. Тази практика е въведена от нашата група и всеки четвъртък гражданите ни търсят по различни въпроси.

- Как си обяснявате ескалирането на крайните мнения по темата за отношението към хомосексуалистите и в частност за гей парадите? Какво е Вашето мнение за правото на тази общност да търси правата си?

- Живеем в правова държава, в която всеки гражданин има отговорности и задължения. Всеки има право да изповядва своята религия и да има своята сексуалност, но в никакъв случай не бива да насажда своите предпочитания на обществото. Толерантен човек съм, но съм възпитана и възпитавам своята дъщеря в нормите и правилата на християнските ценности. Няма да ми е приятно по улиците на града ни да се демонстрира пошло поведение и да се насърчава омраза в тази сфера.

- Вие участвате и в още една комисия в Общинския съвет . Заместник-председател сте на Постоянната комисия по международно сътрудничество, оперативни програми и неправителствени организации. Как оценявате ролята на неправителствените организации в обществения живот и какво още трябва да се направи, за да имат те по- сериозна роля в обществения живот?

- По време на сегашния мандат на Общинския съвет по наша инициатива организирахме среща с председатели на неправителствени организации в Бургас. Изслушахме техните проблеми и те ни подсказаха, по какъв начин може да им бъдем полезни в развитието на дейността им. Пример за такова добро партньорство между нас е и социален център „Бургас”, който се посещава от хора с увреждания. С наша подкрепа членове на центъра танцуваха с колички в рамките на фестивала „Включи града”.

С колежката Илиана Гъбева осигурихме незабравимо пътуване до остров „Света Анастасия” за деца на загинали полицаи. Това са само част от примерите за нашата дейност в подкрепа на неправителствени организации.

- Има ли нещо като общински съветник което сте искала да направите, но не сте успели?

- Винаги има, какво да се желае. Едно от нещата, които са процес и са задействани от мен в качеството ми на общински съветник са - възстановяване на църквата в Черно море и изграждане на младежки културен център в село Извор.

А като човек, свързан с морето и културата на този град, активно участвах при проектирането на Магазия 1 за превръщането й в модерен арт център.

- Ще Ви видим ли в листата на кандидатите за съветници на предстоящите избори?

- Номинациите за общински съветници тепърва предстоят. Те се извършват в клубовете по места в общината. След това се гласуват и утвърждават от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Има достатъчно време и не бива да се правят спекулации по тази тема. Продължаваме да работим и да участваме активно в социалния, обществен и политически живот в Бургас, който се развива с все по-динамични и успешни темпове.

На тези избори обаче избирателите отново ще имат възможност за преференциално гласуване. Станахме свидетели как вота на бургазлии може да промени подреждането в листата за народни представители. В тази връзка не бих се изненадала, ако това се повтори и на предстоящите местни избори.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови