IT-спецът е избор №1 за българите, адвокат и митничар изпадат от мечтите

Компютърен специалист и лекар са най-предпочитаните професии в България през последното десетилетие. Интересът на обществото към доскоро предпочитани длъжности като адвокати, митничари, политици и журналисти обаче спада, показват данни от проучване на “Алфа Рисърч”, проведено в периода 12 – 22 юни сред 1024 пълнолетни българи от цялата страна,

цитирани от trud.bg. Агенцията сравнява сегашните резултати с аналогично допитване, проведено през 2008 година.

За разлика от медицинската професия, интересът към която спада с 2%, IT-специалностите остават избор №1 на българите, като желанието за тях расте от 28% през 2008 г. до 36% през 2017-а година.

“Ако този тренд е индикатор за доброто състояние, увеличаващия се брой компании и популярността на IT-сектора, то перспективите пред кадровото обезпечаване на медицинските грижи са повече от тревожни. Особено ако се отчете и емиграцията на лекари и медицински сестри”, казват от “Алфа Рисърч”. На практика през последните години страната ни се е превърнала в инкубатор за Стария континент и го захранва с високоспециализирани кадри. Годишно лекарите, които напуска България, са около 500 и се равняват на 90% от студентите от завършващите випуски, признават експерти пред “Труд”.

Икономист остава №3 като предпочитана професия в страната, запазвайки непроменен дела си за последните 10 години (20%).

Спад на престижа губят професии като адвокат (от 25 на 16%), митничар (от 13% на 7%), политик (от 9 на 5%) и журналист (от 7% на 5%).

“Пазарът на юристи е пренаситен, това е едно от обясненията за адвокатите. За нагласите на хората за митничарите и политиците роля влияят обществените наглади и негативните информации, свързани с тези професии”, коментира за вестника Томчо Томев, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българска стопанска камара (БСК).

Известен положителен тренд в нагласите на обществото показват резултатите от анкетата към силно дефицитните през последните години инженерни специалности – от 15% през 2008 г. до 19% през 2017 г. Този ръст обаче продължава да е недостатъчен, за да покрие нуждите на индустриалното производство.

“Липсата на кадри в сектора е огромен проблем пред икономиката”, признава Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Въпреки опитите за реформи през последните години, интересът към едни от професиите с най-голяма обществена значимост – тези на учителите и полицаите, остава нисък, показват данните на “Алфа Рисърч”. Едва 6% от анкетираните посочват “учител” като отговор на въпроса “Ако вашите деца или деца на ваш близък сега завършват, към кои професии бихте ги посъветвали да се ориентират?”