Ротарианци с интерес към „копане“ и „трейдване“ на биткойни

Световната истерия по криптовалутите провокира бургаските ротарианци да си проведат обучение по „най-новите пари“, над които банките нямат контрол.

Темата бе „Криптовалутите - цифровото злато ли са?“, а лекторът – IT експертът Валентин Русалийски. 

Лекцията предизвика очаквано голям интерес, като присъстваха членове не само на Ротари клуб Бургас, но и на клубовете Бургас-Приморие, Бургас-Пиргос и Несебър.

Ротарианци проследиха историята на възникването на парите – от рядък вид мидички в Китай, през първите книжни пари – разписките, които е давал китайският император, срещу депозирано злато в държавната хазна, та до криптовалутите.

Биткойн е създаден през 2009 г. от човек или група хора под името Сатоши Накамото. Транзакциите в криптовалута се гарантират с блокчейн метода, стана ясно по време на лекцията.

Блокова верига или блокчейн представлява метод за съхранение на информация в компютърна мрежа чрез непрекъснато растящ низ от записи. Транзакциите, извършени в мрежата, се групират в блокове, които са удостоверени за време и всеки блок е свързан с предходния. Това свързване осигурява цялост на веригата хронологично назад до най-първия блок.

След лекцията бяха зададени много въпроси, свързани с бъдещето на криптовалутите, тяхната сигурност, възможностите, които дават.

Президентът на Ротари клуб Бургас Катя Касабова подари флага на клуба на лектора Валентин Русалийски.