Bitcoin настъпва към Уол Стрийт

Докато Джейми Димон, изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co, е убеден, че bitcoin е измама, изглежда, че конкуренцията има различен възглед.

По-рано миналата седмица The Wall Street Journal съобщи, че Goldman Sachs обмисля лансирането на нова търговска визия за криптовалутите. Неговият главен изпълнителен директор, Лойд Бланкфейн, по-късно "туитва", че той е бил колеблив поотношение на bitcoin като валута, но внимателно ловко заобикаляйки проблема.

Разбира се, не е необходимо да "вярваме" в историята на bitcoin, за да видим, че има пари, които могат да се направят, като се търгува с нея (изследването на "Голдман Сакс" обхваща bitcoin като актив), пише coindesk.com.

Ако това е вярно обаче, това е нещо повече от още един пример за Уол Стрийт и bitcoin е все по-близо. Преди всичко, "Голдман Сакс" няма да бъде сам, придавайки финансовата тежест на bitcoin.

Fidelity Investments работи от известно време по проекти, свързани с bitcoin, чрез свояотдел за научноизследователска и развойна дейност "Fidelity Labs", която най-наскоро разкри партньорство с Coinbase, за да позволи на притежателите на сметки да сравнят своите крипто валутни потрфейли  с някои по-традиционни активи.

Все пак това би било първото базирано на Wall Street институционално търговско бюро за активи в криптовалути.

Докладът подчертава, че Goldman може в крайна сметка да прехвърли проекта. 

И все пак, дори да е така, това е показателно за все по-голямото приемане в горния ешалон на финансовите среди, че bitcoin няма да изчезне и че може да се правят пари с него.

Нещо повече, стратегията се вписва в репутацията на Goldman като агресивни търговци, които търсят високорисков оборот с висока възвращаемост - независимо от  неотдавнашния им набег в банкирането на дребно.

И при променливостта на пазара на петгодишно дъно (според водещия индекс), има смисъл инвестиционната банка да търси нова възможност да компенсира неотдавнашния спад - приходите от търговия през второто тримесечие намаляха с 40% в сравнение с предходната година.

Ще ги последват ли други гиганти от Уолстрийт? Вероятно е. Миналата седмица изпълнителният директор на "Морган Стенли" заяви, че "bitcoin" е "нещо повече от прищявка".

И все пак, ако продължат, потенциалното въздействие на проекта за Goldman Sach ще "отлепи от дъното".

Най-осезаемо въздействие ще има върху обема на търговията с bitcoin, тъй като още повече институционални фондове се присъединят към тоза  пазар. Това би могло да повиши значително волатилността, което би направило bitcoin още повече високорисков / високо възвръщаем актив, който вече може да привлече по-рискови институционални фондове, като се запази хаотичният цикъл, който може да завърши със сълзи.

От друга страна, можем да видим и съответно увеличение на търговията с bitcoin деривати. 

По-рано тази година, Комисията за търговията с фючърси на фючърси на САЩ разреши на LedgerX да бъде първата регулирана борса за bitcoin деривати и клирингови къщи. Очаква се борсовият борд на борсовите борси в Чикаго да стартира договори за фючърси с по-късен етап през тази година.

С увеличеното търсене на хеджиращи инструменти, вероятно ще се появят други играчи в сектора.

Тъй като хеджирането намалява необходимостта да се "затварят" позициите (това, което инвеститорите губят на една позиция, те компенсират на друга), един по-ликвиден пазар на деривати би могъл частично да намали волатилността на bitcoin.

Това може да стартира и снежна топка върху ликвидността. Една от причините, дадени от SEC за отхвърляне на кандидатурата на братята Уиндлевос за стартиране на борсово предлагане , е уязвимостта на цената на bitcoin за манипулации. Силно увеличение на ликвидността би могло да насърчи благоприятното разглеждане на ситуацията.

Крайният, незначителен, но въпреки това интригуващ ефект би могъл да бъде появата на bitcoin като конкурентен инструмент. Можем да видим корпоративните стратегии по отношение на bitcoin услуги като диференциращ фактор, който постави финансовите предприятия с по-напредничаво мислене, приятелски настроени към търговеца даващи им повече възможности от тези на "старата  школа".

Това вече се случва в банковия сектор. В Япония няколко големи финансови компании са инвестирали в борси за криптовалути, като SBI планира да създаде своя собствена. 

"Skandiabanken" на Норвегия предлага на клиентите си услуги за криптовалути. Това, че инвестиционните банки мислят да се включат официално, е знак, че идеята се разпространява и в други области на финансите.

Струва си обаче да се подчертае, че слуховете по природа са непотвърдени, а Голдман Сакс може да реши да не продължи този проект.

Възможно е дори изобщо да не се мисли за това и този слух злоумишлено е започнал да манипулира цената на bitcoin. Стратегията обаче има смисъл и ако Голдман Сакс не мисли за това, то би трябвало да се случи.

Защото, ако не, конкуренцията ще го направи. А останалата част от нас ще трябва да се грижим за още по-диво препускане.