Финансовата пирамида OneCoin иска да стъпи в Бургас

Когато на 21 октомври, на Морска гара в Бургас акостира луксозната яхта на българската милионерка д-р Ружа Игнатова, никой не разбра каква е причината за посещението й. 40-метровият плавателен съд обаче впечатли бургазлии, които се трупаха да го гледат и снимат.

Какво ще прави д-р Игнатова в Бургас тогава не бе ясно, но се разбра малко по-късно.

Ружа Игнатова е създателят на криптовалутата OneCoin. Според финансови анализатори, с тази схема българката е придобила суми, надвишаващи 350 мил. долара, използвайки небезизвестната схема на Понци. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Схема_на_Понци

OneCoin отвори офис в София на площад „Славейков“ още преди година, а сега се опитва да стъпи и в Бургас. Морският град се оказа отворен към криптовалутите и дори вече има магазинче, където може да се плати в bitcoin, litеcoin и dogеcoin.

Затова емисарите на г-жа Ружа Игнатова тези дни разпитват за подходяща зала, където да проведат „зарибявката“ си, научи meduzata.com. Искат да съберат баламите или в Колежа по туризъм, или в бизнес комплекса Смарт център Бургас.

Защо OneCoin е финансова пирамида?

Има съществена разлика между биткойн, другите публични криптовалути и частния OneCoin. Биткойн транзакциите нямат централизирана институция, която ги управлява, а вместо това използват Blockchain - верига от блокови записи, която е публична. Направен веднъж запис не може да се променя и незабавно се разпространява в хилядите екземпляра на регистъра. 

Биткойни могат да бъдат „изкопани“ от всеки публичен колектив с необходимите процесорни ресурси. Биткойн е публична технология от самото си начало.

OneCoin обаче е частна валута. Противно на основната концепция на криптовалутите, а именно децентрализираност, OneCoin платформата е централизирана. OneCoin монетите могат да бъдат „издавани“ само от OneCoin Ltd., не присъстват на никой от публичните пазари за криптовалути, с тях не може да бъде закупено нищо и не могат да бъдат „изнасяни“ извън въпросната затворена платформа на OneCoin, пише mindvolution.net.

OneCoin Ltd. е фирма регистрирана в Гибралтар, чиито титуляр е Ружа Игнатова.

OneCoin Ltd. са регистрирали Xcoinx coin exchange, където манипулативно са добавили своята криптовалута на второ място, така, че да подкрепят своята легитимност в очите на инвеститорите. Xcoinx няма никаква легитимност извън претенциите на своите създатели.

37-годишната Ружа Игнатова, живееща от 10-годишната си възраст в Германия, е подозирана от мнозина в чуждестранните медии, че участва в няколко финансови пирамиди.

Ето какво пише за Ружа Игнатова в wikipedia:

Ружа Игнатова е подозирана от чуждестранни медии в участие в няколко финансови пирамиди. Според някои експерти, основаният от нея OneCoin използва капитал, придобит от бивши финансови пирамиди като Conligus (ок. 10 000 членове), Univer Team (ок. 120 000 членове), Unaico/ SiteTalk, OPN, (ок. 400 000 членове), Bonofa (ок. 60 000 членове) и BNG International (ок. 10 000 членове). 

С фон от измамни схеми (BigCoin, Crypto Real Investment Trust), регистрация на фирмата в Гибралтар и множество неясноти по функционирането на OneCoin, криптовалутата на Ружа Игнатова е определяна от множество експерти като поредната финансова пирамида и измама. Обработвайки плащанията си в Германия, за OneCoin се смята, че е придобил поне 350 милиона долара чрез схемата на Понци.

Самата фирма OneCoin (по-късно преименувана на OneLife) е разследвана за измамни схеми в няколко държави, като в Китай, Австрия и Латвия е обявена за нелегална. 

Ружа Игнатова, също така, е критикувана, че е платила 300 000 долара на маркетингова компания, свързана с Forbes България. Според някои експерти, благотворителната OneWorld Foundation, всъщност не е благотворителна организация, а просто част от схемата на OneCoin.

Ружа Игнатова и баща ѝ, Пламен Игнатов, държат металургичен завод в Бавария до 2012 г., когато фалира. Игнатова не обявява несъстоятелността на завода, за което получава условна присъда. 

На снимките:

Ружа Игнатова

Яхтата на Ружа Игнатова на Морска гара в Бургас

Текст burgasdream.com

Снимка uniconbg.com