Светът на криптовалутите – майнинг, трейдинг и измамнинг /част ІІ/

Криптовалутите – викосорискова борсова стока? 

Множество борси – специализирани за криптовалути или такива който търгуват и с фиатни пари и други ценности и финансови активи, са мястото където се формира цената на криптовалутите съобразно търсенето и предлагането.

Бумът на популярността им се дължи на това че ако някой беше вложил един долар, примерно в началото на тази година в Bitcoin, днес щеше да има грубо казано, седем долара. Нито един друг актив или пари няма такава доходност. 

Млади хора в западните страни и щатите ги разглеждат като сериозна алтернатива на търговията с акции (защото в тази търговия се искат сериозни ежедневни усилия от борсовите играчи, но пък може да се спечели дори повече отколкото с Bitcoin) заради гарантираното търсене, почти не изискващо усилия от вложителя. 

Все пак криптовалутите като борсова стока са силно „волатилни“ т.е. високо рискови и за това всеки решил да влага пари в тях трябва да има предвид правилото – влагат се само толкова пари, колкото човек може да си позволи евентуално да загуби безпроблемно! Засега трендовете са положителни (възход в средно и дългосрочен план, примерно шест месеца или година) и силно променливи в краткосрочен план – часове, дни или седмици.

Измамите с криптовалути – финансови пирамиди тип Понци

И когато заговорим за търговия, неминуемо стигаме и до измамите, не защото са изгонили търговците от храма – търговията е необходима и неотменима част от всяка икономика, а защото винаги и навсякъде има хора искащи да направят пари от илюзиите или слабостите на хората.

Пресата и интернет ни информират за това че между тези над хиляда вида криптовалути днес има и измамнически. Ето един пример от недалечната от нас Швеция

https://www.reuters.com/article/us-swiss-cryptocurrency/swiss-shut-down-fake-e-coin-in-latest-cryptocurrency-crackdown-idUSKCN1BU0ZT

Срещаме и други в архивите на https://news.bitcoin.com/tag/fake-cryptocurrencies/

Могат да бъдат посочени и други примери в различни континенти, но главното е как да различим фалшивите от истинските.

На първо място истинските са с публичен blockchain и се управляват от общност т.е. децентрализирано и blockchain – а е в хиляди публични копия отново децентрализирано. Включването на блок е публично и информацията в него също. Цената на монетата се формира на борсите само и по никакъв друг начин. Придобиването е или на борсите или с решаване на текущия „криптопъзел“ (копаене). Всяко друго предлагане на срещи с обещания това (скъпо) ръководство да ви направи богати(продавано заедно с наша монета).

Утре да се събудите успял и замогнал се благодарение на купеното от нас! Всяко предлагане с прийомите на нетуоркинг маркетинга е несвойствено за истинските криптовалути чиято стойност се определя само от търсенето и предлагането на борсите, иначе цената е измислена от някого и то с точно определена цел и тя не е вие да забогатете, а определилия цената непазарно! Тук за съжаление има намесено и българско участие в описаната статия на  wikipedia криптовалута OneCoin,  чиито  в англоезичен вариант я определена като финансова пирамида от тип Понци схема с много богата библиография по въпроса! https://en.wikipedia.org/wiki/OneCoin .

Всеки може да отвори сайта и да прочете. Интересното е че духа на българоезичния вариант на статията е съвсем различен, опитващ се да легитимира OneCoin като нещо добро и свързано с елитите на страната! Такава връзка едва ли има и едва ли е работеща. По-скоро е, може би, опит за легитимиране чрез присламчване към нещо познато за широката аудитория! 

ПЪРВА ЧАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК!

Автор инж. Валентин Русалийски